Ostalo

Velikopolanska osnovna šola, kot kaže, išče hibridnega delavca

Ta članek bi zagotovo sodil v rubriko čudno, a ker je nimamo, jo objavljamo na naslovnici. Velikopolanska osnovna šola išče, kot je razvidno iz razpisanega delovnega mesta na spletni strani Zavoda RS za zaposlovanje delavca, ki bo opravljal kar tri dela. Upamo le, da se s tem ni začel trend hibridnih delavcev.

Najprej se je začelo z osnovno šolo Rudolfa Maistra iz Šentilja v Slovenskih goricah ki je pred časom iskala hibrida – nekoga, ki ima visokošolsko izobrazbo 2. stopnje, visokošolska univerzitetna ipd. in ki bo delal z otroki v vrtcu in čistil prostore, v razmerju 30%/20%. Gre za skrajšan delovni čas – 20 ur na teden. Gre sicer za oglas kakršnih nismo vajeni, pa tudi delo je takšno za katerega bi lahko rekli da je mešanje hrušk z jabolki.

A ni minilo dolgo, ko se je na spletnih straneh zavoda za zaposlovanje pojavil nov oglas, objavila pa ga je Velikopolanska osnovna šola. Če mora zaposleni v šentiljski devetletki opravljati delo pedagoga in čistilca, pa mora zaposleni v Velikopolanski devetletki opravljati delo kuharja, čistilca in laboranta, v razmerju 39%/29%/11%. V Velikopolanski devetletki torej iščejo še malo boljšega hibrida, kuharja, ki bo ob enem čistilec in laborant.

V Veliki Polani sicer z izobrazbo niso tako zahtevni kot v Šentilju, saj bo v kraju štorkelj zadostovala srednja poklicna izobrazba, ali srednja strokovna. Je pa tukaj zanimivo še nekaj drugega in sicer zahtevana računalniška znanja: urejevalniki besedil – osnovno, delo s preglednicami – osnovno, delo z bazami podatkov – osnovno, programiranje – osnovno, poznavanje računalniških omrežij – osnovno, poznavanje operacijskih sistemov – osnovno in računalniško oblikovanje – osnovno.

V navedenih primerih sicer gre za nadomeščanja, kar pomeni, da ta dela že nekdo opravlja, a v teh primerih ne gre za samostojne podjetnike, ki morajo narediti vse sami. Kandidat se tako ob tem ne more nikakor posvetiti določenemu področju.Takšne zaposlitve so nekaj vsakdanjega predvsem v marketing/PR oddelkih, kjer iščejo recimo grafične oblikovalce in programerje