Ostalo

FOTO: Ulična akcija na martinovo v Murski Soboti in Lendavi

Ob martinovem so Nacionalni inštitut za javno zdravje OE Murska Sobota v sodelovanju s pomurskimi osnovnimi šolami in vrtci, Policijsko postajo Murska Sobota in Lendava, organizirali ulično akcijo »Otroci za varnost v prometu«. Namen akcije je bil opozoriti voznike na nevarnost alkohola v prometu.

V začetku vsakega šolskega leta Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pripravi natečaj za osnovne šole in vrtce na temo alkohola in prometa. Pod vodstvom mentorjev in sodelovanjem s starši otroci izdelajo likovne izdelke s ključnimi sporočili, na martinovo pa območne enote NIJZ skupaj s šolami, vrtci in območno policijsko postajo organizirajo ulične akcije na področju celotne Slovenije.

Ulična akcija poteka tako, da policisti v izbrani prometni ulici ustavijo voznika, opravijo kontrolo dokumentov, potem pa pristopita otroka in vozniku podarita otroški izdelek iz natečaja (risbico s sporočilom) in zloženko o alkoholu ter mu zaželita srečno vožnjo. Cilj programa, ki je bil razvit in se je pričel v pomurski regiji leta 2002, je dvig ozaveščenosti o posledicah uživanja alkohola pri udeležencih v prometu.

Nič drugače ni bilo tokrat na območju policijskih postaj Lendava in Murska Sobota, ki sta prav na Martinovo organizirali takšno akcijo, v katero so bili vključeni otroci iz osnovnih šol in vrtcev. V Murski Soboti so naključno ustavljenim voznikom otroške risbice skupaj s sporočili o nevarnosti alkohola in zgibanko o alkoholu delili učenci 2. A in 2. B OŠ II Murska Sobota, v Lendavi pa učenci in mentorji OŠ II Lendava, ob prisotnosti policistov iz tukajšnje policijske postaje.

V akciji je sodelovalo skupno 1418 učencev in otrok ter 123 mentorjev iz 39 pomurskih osnovnih šol in vrtcev.