Ostalo

Od včeraj zvečer: To morate nujno vedeti, če se odpravljate na Hrvaško, pogoji za vstop v državo so povsem spremenjeni

Glede na stanje, vezano na pojav koronavirusa, pristojni odsvetujejo potovanja v tujino, posebej v Italijo in na Hrvaško. Med poplavo informacij o meji s Hrvaško, večina slednjih ni povsem točnih, zato smo danes dopoldan poklicali poveljnika enote civilne zaščite za območje Međimurske županije.
Od včerajšnjega dne je tudi Slovenija na seznamu držav, katere državljani brez težav ne bodo mogli vstopiti v nam sosednjo republiko Hrvaško. To je do sedaj veljalo samo za območje Bele Krajine, sedaj pa je na “črni listi” območje celotne države. V praksi seveda to pomeni da brez težav recimo na mejnem prehodu Petišovci ali Hotiza ne bo šlo, na Hrvaško morda celo ne boste mogli vstopiti. Enake mere je Hrvaška uvedla tudi za državljane Avstrije, Italije, Nemčije, Francije, …

Torej, če se kljub temu želite, ali morate odpraviti k sosedom, vas čakajo pregled in vprašanja. Po informacije smo se telefonsko obrnili na poveljnika enote civilne zaščite za območje Međimurske županije, Josipa Grivca. Po tem, ko se boste pripeljali na mejni prehod, boste na slovenski strani prešli čez normalno kontrolo, na hrvaški strani pa vas bo najprej običajno obravnavala hrvaška policija, za tem pa vas bo prevzel en, lahko tudi dva pripadnika sanitarne inšpekcije.

Po vprašanju, kam ste namenjeni, boste papirno seznanjeni z vsemi pogoji in stanjem, seznanjeni pa boste tudi, da boste morali, v kolikor kljub temu želite prečkati mejo, v 14-dnevno karanteno oz. samoizolacijo. V kolikor imate na Hrvaškem sorodnike ali znance, lahko greste v karanteno oz. samoizolacijo tja, kar bodo pristojni seveda zabeležili in če jo boste kršili, ste kazensko odgovorni. V kolikor na Hrvaškem v karanteno oz. samoizolacijo ne morete nikamor, vam bo vstop na Hrvaško onemogočen.

Na žalost pa takšen postopek velja tudi za vse hrvaške državljane zaposlene v Sloveniji. Nekateri med njimi so, neuradno, že prejeli odredbe hrvaške sanitarne inšpekcije, da morajo biti v dvotedenski karanteni oz. samoizolaciji, kar pomeni, da do nadaljnjega ne morejo na delo v Slovenijo. Veliko takšnih je zaposlenih v podjetjih Nafta, Lek, Varis Artex, … Hrvaška bo, če bo to potrebno, takšno odredbo še podaljšala, je dejal Grivec. Pri tem velja omeniti še, da je mejni prehod Petišovci – Mursko Središće za tovorni promet zaprt.