Ostalo

V Mariboru z odredbo od danes zapirajo vse lokale, jutri bo po državi obstal javni potniški promet

Tako se s ponedeljkom začasno ustavlja javni potniški promet, stekli bodo tudi nadzori izvajanja preventivnih ukrepov v trgovinah. Obeta pa se tudi prepoved obratovanja lokalov. Kdaj bo ta prepoved stopila v veljavo sicer ni znano. “Z današnjim dnem je v Občini Ljutomer prepovedano uporabljati zunanje športne površine in otroška igrala,” pa je sporočila tamkajšnja županja Olga Karba.
Premier Janez Janša je po seji na Twitterju objavil, da “Slovenija do nadaljnjega zapira oziroma omejuje vse nenujne storitve. Ukrepi stopijo v veljavo v najkrajšem možnem času, oziroma takoj, ko pristojna ministrstva tehnično pripravijo in objavijo uredbe. Prosimo vse za razumevanje in upoštevanje ukrepov.” Obrambni minister Matej Tonin pa je napovedal, da s ponedeljkom ustavljajo javni potniški promet.“Avtobusi, vlaki, to bo začasno ustavljeno,” je še dejal. Kdaj bodo zaprti tudi gostinski lokali ni povsem jasno, a jih denimo v Ljutomeru lastniki samoiniciativno že zapirajo. Zaenkrat še vsesplošni ukrep o zaprtju vseh lokalov sicer ne velja.

Vzgojno-izobraževalni zavodi bodo zaprti do nadaljnjega, zanesljivo dva tedna, če bo treba, pa še dlje. Do 14. ure so sicer v Sloveniji na okužbo z novim koronavirusom opravili 5369 testiranj, okužba je bila potrjena pri 181 osebah. V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je umrl starostnik iz Metlike, sicer kronični bolnik. Priznani imunolog Alojz Ihan iz Laboratorija za celično imunologijo na medicinski fakulteti je za RTV SLovenija poudaril, da je število okuženih v državi precej višje od uradnih podatkov. Najbrž 5 do 10-krat več. Vladni predstavniki se bodo danes sestali tudi z direktorji vseh slovenskih bolnišnic in zdravstvenih domov. V ponedeljek pa bo potekal sestanek z direktorji domov za starejše, glede na to, da so prav starejši najbolj ogrožena kategorija.