Sveže

Nove podrobnosti o projektu montažnih hiš za 50.000 evrov

Kot smo že poročali, bosta v Ajdovščini in Lendavi zagnana pilotna projekta naselij iz montažnih hiš, posamezno pa bodo mlade družine oz. mladi pari lahko kupili po ceni 50.000 evrov. Pogovarjali smo se z Robertom Recekom, zaposlenim na Občini Lendava, v oddelku za prostor, infrastrukturo in gospodarske javne službe.
V Sloveniji mlade družine izjemno težko pridejo do lastniškega stanovanja, zato jim na pomoč želijo priskočiti na Inštitutu Back To The Village s projektom Hiše za mlade družine. Zanimanje za gradnjo naselij z omenjenimi hišami izrazilo že več kot 15 občin z različnih koncev Slovenije, v dveh pa se bo zagotovo gradilo. To sta občini Ajdovščina in Lendava. “Po uvodnem sestanku s predstavniki inštituta Back To The Village smo si šli ogledat štiri lokacije na območju Občine Lendava in sicer dve v mestu Lendava (Slomškovo naselje in Ulica Vladimirja Nazorja) ter v okolici mesta Lendava, v Pince-Marofu ter v Mostju,” je uvodoma pojasnil Robert Recek.

V prvi fazi so si predstavniki omenjenega inštituta izbrali lokaciji v Lendavi, saj sta ti tudi komunalno opremljeni. “Lokacija v Slomškovem naselju je bila že tako ali tako namenjena za individualno stanovanjsko gradnjo, imeli smo objavljen razpis za prodajo zemljišč, a interesa s strani prebivalstva ni bilo. Sedaj so se pojavili oni, lokacija se jim zdi ustrezna in tam se bo začelo projektiranje. Istočasno se bo projektiralo v ulici Vladimirja Nazorja,” je dejal sogovornik, ki je med drugim obelodanil, da bi v Slomškovem naselju lahko zraslo med 6 in 8 hišk, na drugi lokaciji pa vsaj šest, “a so tam možne kombinacije v smeri združevanj ali razširitev,” je še dejal Recek.

“Kako je projekt financiran lahko zgolj ugibam, po moje gre za kakšno javno-zasebno partnerstvo, a to ni moje področje. Vložek Občine bo torej parcela in komunalna infrastruktura, preostalo je njihova domena. Prav tako pa nimam informacij kako to, da bo en izmed dveh pilotnih projektov zagnan tudi v Lendavi. Mislim da je njihov interes, da ima tudi Občina interes. Predpostavljam, da jim je pomembno, da nimajo štartnega vložka, ki je nakup zemljišča. Gre za nizkocenovne projekte in vsak strošek, ki ga imaš že na začetku, te obremenjuje do prodaje, v tem primeru pa tega stroška ni,” je povedal sogovornik in dodal da “v minus zagotovo ne bodo šli.”

Po prvih informacijah, ki nam jih je zaupal Recek, bi se po njegovem mnenju gradnja lahko pričela že hitro in sicer naslednje leto, “če bodo seveda to zagrabili tako, kot se sedaj pogovarjamo. Za projektno dokumentacijo in gradbeno dovoljenje potrebuješ od 3 do 5 mesecev, lahko se zgodi tudi da kaj prej, ko pa imaš gradbeno dovoljenje pa tako stvar zgradit ni neka težava. To so hiške od 60 – 75 kvadratov in parcele velikosti 4-5 arov. Glede na trenutno stanje na nepremičninskem trgu je ideja vsekakor dobra popestritev trga, ker je stanovanje v bloku enake kvadrature še vedno slabša izbira kot takšna hiška. Sploh za mlade družine,” je zaključil Robert Recek.

Robert Recek