Sveže

Bodo mladi v Lendavi lahko kupili novo hišo za 50 tisočakov? Zaenkrat vse kaže, da ja

V Sloveniji mlade družine izjemno težko pridejo do lastniškega stanovanja, zato jim na pomoč želijo priskočiti na Inštitutu Back To The Village s projektom Hiše za mlade družine. Zanimanje za gradnjo naselij z omenjenimi hišami izrazilo že več kot 15 občin z različnih koncev Slovenije, v dveh pa se bo zagotovo gradilo. To sta občini Ajdovščina in Lendava.
Da bi projekt bilo mogoče v omenjenih dveh občinah zagnati, bosta občini najprej primorani zagotoviti zazidljivo zemljišče in ureditev komunalne infrastrukture. Ko bosta omenjena pogoja izpolnjena, se lahko prične z gradnjo pasivnih montažnih varčnih hiš. In kako je s sredstvi? Finančna sredstva bodo zagotovili v omenjenem inštitutu, računajo na donatorska sredstva, nekaj bi primaknile občine, nekaj država, del sredstev pa pričakujejo iz skladov Evropske unije.

Mlada družina bi tako za posamezno hišo odštela 50 tisoč evrov. Pri inštitutu so mlado družino opredelili kot družino z otroki, starši pa naj ne bi bili stari več kot 35 let, lahko pa bodo za nakup kandidirali tudi pari do te starosti. Hiše bi na mesto postavitve pripeljali iz tujine, velike pa bodo od 60 do 75 kvadratnih metrov. Ali bodo te individualne ali vrstne, se odloči Občina. Hiše bodo ob prejemu vseljive takoj imele bodo dve parkirišči ter vrt. Kakšno bo ogrevanje še ni povsem jasno.

V Lendavi je Občinski prostorski načrt že pripravljen, na predvidenem zemljišču pa bi lahko v prvi fazi postavili 10 hiš. Te bodo pričeli prodajati takoj, ko bodo gradbena dovoljenja pravnomočna. V Lendavi in Ajdovščini bo tovrstni projekt prvi, torej pilotni.

Več informacij o projektu bomo objavili v prihodnjih dneh.