Ostalo

Nekdanja Murina hala v Lendavi dobila novega lastnika

Nekdanji tekstilni gigant Mura je med drugim imel svoj obrat tudi v Lendavi. Halo podjetja v Industrijski ulici so zgradili leta 1988, v nekdanjih obratih Mure po Pomurju pa se po stečaju podjetja začenja kar nekaj novih zgodb. V nekdanjih Murinih halah v Lendavi je sicer bilo že prej prisotno nekaj podjetij, sedaj pa je celotno zgradbo odkupilo podjetje, ki se ukvarja z proizvodnjo ognjevarnih izdelkov iz silicijevega karbida in opeke.
Brez nove vsebine je bila, poleg murskosoboških, tudi proizvodna hala nekdanje Mure v Lendavi, a se to, kot kaže, vendarle spreminja. Po tem, ko je nekaj podjetnikov vendarle uporabljalo omenjene prostore, je celoten objekt pred kratkim dobil novega lastnika, ki želi v prostorih zagnati enovito proizvodnjo in ne več objekta razdeljevati po kosih. Do sedaj je nekdanjo Murino halo v Lendavi imel v lasti Slovenski regionalni razvojni sklad s sedežem v Ribnici oziroma projektno podjetje Podjetniški inkubator in inovacijski center (PIIC) Murania.

Ribniški sklad je torej omenjeno halo v velikosti 3.700 kvadratnih metrov s pripadajočim zemljiščem prodajal že dobrih deset let in ko je leta 2019 že vse kazalo, da bo posel sklenjen, je padel v vodo. Na predzadnji dražbi se je kot kupec prijavilo podjetje Platinum event iz Adrijancev, vendar kupnine po pogodbi, ki je bila sklenjena julija 2019, v pogodbenem roku ni v celoti poravnalo. Lastništvo objekta je tako ostalo nespremenjeno in je bilo vnovič “na trgu.” Takratna izhodiščna cena je znašala 483 tisočakov. 

Ribniški sklad je julija 2022 vnovič objavil zbiranje ponudb za prodajo objekta in pripadajočega zemljišča. Ocenjena vrednost ponujenega premoženja je bila 536.000 evrov. Tokrat je bila hala uspešno prodana, kupec pa je, po naših neuradnih podatkih podjetje Keramika Liboje d.o.o., omenjeno podjetje pa je skupaj z madžarskima državljanoma Lajosem Tolnay Elemérom in Anikó Szombody ter s še enim podjetjem, ki se ukvarja z gradnjo dimnikov iz Székesfehérvárja ustanovitelj podjetja Boinex-Ref d.o.o., ki je registrirano na naslovu Industrijska ulica 2A. Direktor omenjenega podjetja je Tomaž Bojnec, ki je prav tako direktor podjetja Keramika Liboje d.o.o., ki je ustanovitelj podjetja skupaj z Gregorjem Bojnecom.

V hali naj bi se trenutno odvijala montaža strojev, ob nakupu nepremičnine pa je seveda bilo potrebno misliti tudi na visok vložek, ki bo potreben za ureditev opuščenih prostorov in sanacijo objekta.