Ostalo

Se v letu 2024 na območju celotne murskosoboške škofije ukinjajo birmanski botri, birma pa se prestavlja na 5. razred?

V Župniji Beltinci z letošnjim letom ukinjajo birmanske botre. Glavni vzrok za to odločitev naj bi bil ta, da birmanski botri več ne izpolnjujejo svoje vloge in mladih ne usmerjajo na poti vere. A kot kaže, se bo takšna praksa razširila na celotno Murskosoboško škofijo, pri čemer bi se birma pomaknila na starostno obdobje 5. razreda osnovne šole.
V župniji v Beltincih po novem ni več birmanskih botrov. Boter mora po zakoniku cerkvenega prava med drugim biti krščen, imeti vse zakramente, biti poročen in duhovni skrbnik svojega birmanca. A da botri domnevno vse pogosteje ne izpolnjujejo teh pogojev, se je beltinška župnija odločila in ukinila birmanske botre. “Ni prav, da bi živel v izvenzakonski skupnosti ali da bi nekdo živel v istospolni skupnosti, kot se to danes dogaja,” je povedal župnik Župnije Beltinci Boris Kučko za spletni medij 24ur. Če se bo otrok vseeno odločil za birmanskega botra, bo ta lahko sedel v klopi, so dejali v beltinški župniji.  Težavna pa so tudi darila. Ta so vse večja in dražja, višja pa so tudi pričakovanja.

V letu 2024 sledi ukinitev birmanskih botrov v celotni Murskosoboški škofiji

V Murskosoboški škofiji postopoma uvajajo spremembe v birmanski pastorali: ukinitev birmanskih botrov in prejem birme v petem razredu se bo v polnosti zgodil leta 2024, je povedal škof Peter Štumpf. Razložil je, da so se o teh spremembah duhovniki v škofiji veliko pogovarjali. Vznemirja jih, da kandidati za birmanske botre pogosto ne izpolnjujejo pogojev za to službo, zaradi česar škofa skrbi, da to ogroža samo svetost zakramenta birme. Škof Štumpf je dejal, da ta pomislek razumejo tudi starši. Sam ima izkušnjo pogovora s starši v Murski Soboti, kjer bo birma prihodnje leto tudi brez botrov in so starši to sprejeli.

Prejem birme bodo z letom 2024 prestavili v 5. razred, saj opažajo, da so takrat otroška srca bolj dovzetna za prejem zakramenta kot ob koncu osnovne šole. V času po birmi pa bodo mlade povabili k nadaljevanju obiskovanja verouka, ki ne bo več pod nevidno prisilo, da sicer ne bo smel k birmi, ampak bo to bolj iskreno. Za mnenje o ukinitvi birmanskih botrov ter premestitvi birme v zgodnejša leta smo povprašali tudi lendavskega župnika Martina Dolamiča, ki stališča ni zavzel, saj, kot nam je dejal, je to bolj vprašanje za škofijo kot zanj in da pogovori še potekajo.