Sveže

Nadomestilo za karanteno odslej največ polovica plače

S preklicem epidemije covida-19 novi koronavirus ni izginil. Tiste, ki zbolijo, še naprej čaka izolacija, rizične stike, ki so sicer zdravi, pa karantena. Zaposleni, ki morajo v karanteno, od 1. junija niso več upravičeni do 80-odstotnega nadomestila plače s strani države, temveč kvečjemu do 50-odstotnega nadomestila, ki ga bo kril delodajalec.
Kot so za STA pojasnili na Zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZZS), za ureditev bolniškega staleža že ves čas velja “preprosto pravilo”: “Če je oseba bolna, ji pripada bolniški stalež, če pa ni bolna, pa ne”. Do bolniške odsotnosti v breme ZZZS-ja glede na usmeritev Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so po njihovih navedbah upravičeni zavarovanci, za katere bo izbrani osebni zdravnik kot razlog za začasno zadržanost od dela opredelil izolacijo.

Izolacija naj bi bila odrejena zaposlenim, ki imajo pozitiven bris na okužbo, pa tudi delavcem, ki niso bili testirani, a imajo znake akutne okužbe dihal z ali brez vročine, hkrati pa prisotnost koronavirusne bolezni 19 v družini ali skupnosti, denimo na delovnem mestu, pri čemer obstaja velika verjetnost prenosa. V zadnjem primeru epidemiološka stroka za zaposlenega predlaga odreditev izolacije za 14 dni.

Spremembe pa s 1. junijem veljajo za karanteno, ki jo odredi minister za zdravje. Potem ko so bili zaposleni v karanteni v času epidemije upravičeni do 80-odstotnega nadomestila plače v breme države, ta ukrep zdaj ne velja več. “Karantena je vedno odrejena za zdrave osebe /…/. Odsotnost z dela zdravih delavcev ureja delovna zakonodaja, ki je v pristojnosti ministrstva za delo, saj zdravim delavcem ni možno odrediti bolniškega staleža,” so izpostavili na ZZZS.

Na ministrstvu za delo pa so pojasnili, da se je mogoče v primeru karantene zdaj sklicevati na zakon o delovnih razmerjih oz. višjo silo, ki pomeni “dogodek, ki ga ni bilo mogoče pričakovati in se mu tudi ne izogniti ali ga odvrniti”.