Sveže

Ministrstvo zahteva takojšnjo izvedbo izrednega strokovnega nadzora v domovih za starejše, tudi v ljutomerskem

Ministrstvo za zdravje je Zdravniški zbornici Slovenije in Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije-Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije poslalo zahtevo za takojšnjo izvedbo izrednega strokovnega nadzora s svetovanjem.
Ministrstvo je v dopisu zdravniški zbornici in Zbornici – Zvezi svetovalo, da se zaradi zmanjšanja administrativnih obremenitev izvajalcev ter z namenom celovitosti pregleda nad zagotavljanjem zdravstvene oskrbe pri izvajalcu povežeta in strokovni nadzor s svetovanjem pri posameznem izvajalcu opravita sočasno. Kot so objavili na spletni strani ministrstva, naj se z izrednim strokovnim nadzorom preveri ustreznosti zdravstvene oskrbe v delu zagotavljanja zdravstvene nege in zdravniške obravnave in sicer pri izvajalcih: Dom starejših občanov Metlika, Dom starejših občanov Ljutomer, Dom starejših občanov Ljubljana Vič Rudnik – Enota Bokalci, Center starejših Horjul, Dom upokojencev Šmarje pri Jelšah, Dom starejših občanov Črnomelj, Dom Viharnik – Kranjska Gora, MGC Bistrica Domžale, Dom Upokojencev Center Tabor – Poljane – Ljubljana, Dom starejših občanov Kamnik ter Dom za starejše občane Lucija – Portorož.

Tožilstvo naj bi prejelo več ovadb zaradi obrazcev

Da bo predlagal nadzor nad dogajanjem na terenu, je minister za zdravje Tomaž Gantar napovedal v četrtkovi oddaji Tarča na Televizij Slovenija. V omenjeni oddaji so poročali tudi, da je tožilstvo prejelo ovadbo zoper več oseb zaradi obrazcev, s katerimi naj bi v domovih za starejše pripravljali podlage za odločanje, kateri oskrbovanci bi bili v primeru koronavirusne okužbe deležni bolnišničnega zdravljenja, piše STA.

Na zahtevo za izvedbo izrednega nadzora so se odzvali v Strokovnem združenju izvajalcev zdravstvene in babiške nege Slovenije. Kot so zapisali, je “sila nenavadno in nestrokovno početje, da bi strokovni nadzor s svetovanjem za področje zdravstvene nege izvajala tista organizacija, ki je v koordinacijske skupine za domove starejših imenovala zgolj in samo svoje predstavnice in predstavnike”. To namreč pomeni, da bo ta strokovna organizacija preiskovala oz. nadzirala sama sebe.

Zveza društev upokojencev Slovenije (Zdus) poziva pristojne institucije, da raziščejo okoliščine v zvezi z ocenami zdravstvenega stanja oskrbovancev v domovih starejših in nadaljnjega ravnanja z njimi v primeru morebitne okužbe z novim koronavirusom. “Vsi si zaslužimo dostojno staranje in tudi oskrbovanci v domovih imajo svoj glas,” so zapisali.