Ostalo

Na Lekovih lokacijah v Lendavi in Ljubljani se je odvil štiridnevni dogodek ScienceBEAT

Lek, član skupine Sandoz, je med 7. in 10. septembrom 2023 gostil vrhunski znanstveni in strokovni dogodek ScienceBEAT, namenjen perspektivnim študentom in študentkam naravoslovnih in poslovnih ved iz Slovenije in tujine. Za udeležbo na dogodku se je potegovalo več kot 100 mladih talentov, izmed katerih je bilo na osnovi njihove akademske uspešnosti, obštudijskih dejavnosti ter strokovnih izkušenj in dosežkov izbranih 28 najboljših iz 6 držav.
Program, ki je bil zasnovan z mislijo na prenos znanja in učenje od vodilnih strokovnjakov, je na enem mestu združil najboljše, kar ponuja svet na področju znanosti in podjetništva. Kot osrednja govorca sta nastopila britanski genetik in celični biolog sir Paul Nurse, ki je za svoje prelomne raziskave celičnega cikla prejel Nobelovo nagrado za fiziologijo ali medicino, ter Andy Baynes, vlagatelj, podjetnik, strokovnjak za trajnostnost in nekdanji izvršni direktor podjetij Apple, Google in Nest.

Udeleženci in udeleženke so dobili tudi neposreden vpogled v delo Lekovih strokovnjakov in strokovnjakinj ter navdihujočo organizacijsko kulturo Sandoza, globalnega farmacevtskega podjetja, ki je vodilno na področju razvoja in proizvodnje podobnih bioloških zdravil in generičnih farmacevtskih izdelkov. Obiskali so Razvojni center Slovenija, vodilni Sandozov razvojni center za razvoj tehnološko zahtevnih izdelkov, in enoto Aseptični izdelki, ki se nahajata v Ljubljani, ter Lekovo lokacijo v Lendavi, kjer potekata proizvodnja antiinfektivov in pakiranje končnih farmacevtskih oblik. 

Na sedežu družbe v Ljubljani sta udeležence sprejela Matjaž Tršek, direktor Razvojnega centra Slovenija, in Robert Ljoljo, predsednik uprave Leka in predsednik Sandoza Slovenija, ki je v svojem nagovoru izpostavil ključne izzive in priložnosti v farmaciji ter potencial mladih talentov: “V kompleksnem svetu farmacevtske industrije je pomen sodelovanja neprecenljiv. Pri soočanju z izzivi in izkoriščanju priložnosti, ki jih prinašajo umetna inteligenca, digitalizacija in podatkovna analitika, lahko s pomočjo strateških partnerstev in interdisciplinarnega sodelovanja, ki smo jima v Leku zavezani že desetletja, še hitreje premikamo meje dostopnosti za bolnike. Ob tem ne smemo spregledati vloge mladih talentov, njihovih svežih pogledov, nebrzdane radovednosti in želje po preizkušanju novih pristopov. Spodbujanje njihovega razvoja in zagotavljanje priložnosti za edinstven vpogled v farmacevtski svet na samem začetku njihove kariere sta naložba v našo skupno prihodnost.”

Program dogodka je poleg strokovnih predavanj, delavnic in vodenih ogledov Lekovih lokacij obsegal tudi skupinsko delo na zastavljenem farmacevtsko-poslovnem izzivu, pri katerem so udeleženci in udeleženke prikazali svoje znanje in veščine v praksi, ter dejavnosti za razvoj socialnih veščin, spoznavanje lokalne skupnosti in spodbujanje mreženja v sproščenem okolju.

Podeljene nagrade najboljšim

Dogodek se je zaključil s podelitvijo nagrad. Strokovna komisija je na podlagi najbolj prepričljive poslovne rešitve za zastavljeni izziv izbrala zmagovalno ekipo in imenovala najbolj izstopajočega posameznika, podelili pa so tudi nagrado za komuniciranje na družbenih omrežjih. Vsi so prejeli tudi finančno nagrado.

Udeleženci in udeleženke so z delom v skupini iskali odgovore na tri ločene sklope, sestavljene iz strategije proizvodnje, strategije Go-to-Market za podobna biološka zdravila in finančnega načrta. Zmagovalna ekipa, ki so jo sestavljali Niko Petrović, Ema Čemerika, Anja Vidović, Luka Svet, Xeniya Klokova in Arijan Valar, je strokovno komisijo prepričala s projektno nalogo Blueprint for sucess.

Predstavnika zmagovalne ekipe, Anja Vidović in Niko Petrović, sta ob razglasitvi povedala: “Pohvale organizacijski ekipi ScienceBEAT, saj je bil dogodek organiziran na zelo visokem nivoju. Najbolj pa nam je bilo všeč, da smo lahko raznolika področja povezali skupaj in prišli do zmagovalnega rezultata. Pri reševanju naloge smo drug drugemu pustili svobodo, saj smo v timu prihajali iz različnih področij študija in na koncu prišli do presenečanja, da smo sposobni takšnega rezultata.”

Komisija je med vsemi udeleženci izbrala tudi posameznika, ki se je najbolj izkazal pri povezovanju znanstvenega in poslovnega razmišljanja ter z znanjem, strokovnostjo in osebnostnimi lastnostmi pustil pomemben pečat na dogodku. Zmagovalec ScienceBEAT je postal Mateusz Kosiński s Poljske, ki je ob tem povedal: “Bilo je neverjetno in zelo sem hvaležen podjetju Lek za prejeto nagrado. Priporočam prihodnji generaciji, da se prijavijo na ScienceBEAT, ker je to velika priložnost za vašo prihodnost, še posebej s srečanjem z govorniki, kot sta Sir Paul Nurse in Andy Baynes. To je enkratna priložnost, da spoznate govornike v živo, se z njimi pogovarjate in jim postavljate vprašanja, na katera nihče drug morda ne bo mogel odgovoriti.”

Priznanje za komuniciranje na družbenih omrežjih si je prislužil Matej Mivšek iz Slovenije, ki se je pred in med dogodkom najaktivneje vključeval v objave in razprave na družbenih omrežjih, vezane na dogodek, ter s proaktivnim pristopom prispeval k dodatni vidnosti in izpostavljenosti projekta.

Jure Vajs, vodja Strateških programov v Leku in vodja organizacijskega odbora projekta ScienceBEAT, je ob zaključku projekta povedal: “Verjamem, da smo dosegli več kot le uspešno izvedbo dogodka. Mlade talente, vrhunske znanstvenike in uspešne podjetnike smo povezali v nepozabno izkušnjo, ki je omogočila učenje, razvoj inovativnih idej in vzpostavljanje dragocenih odnosov. Naša vizija je bila ustvariti prostor, kjer se prepletata znanje in vedoželjnost, kjer se premikajo meje in krepijo povezave med generacijami in akademskimi disciplinami. Hvala vsem, ki ste s svojim trudom in zagnanostjo prispevali k uspehu tega dogodka. Še posebej se zahvaljujem našim partnerjem, Univerzi v Ljubljani, Univerzi v Mariboru, Univerzi na Primorskem, Ljubljanskemu univerzitetnemu inkubatorju in javni agenciji SPIRIT Slovenija ter fundaciji WorkInHealth. Skupaj smo postavili temelje za prihodnost.”

Zmagovalec ScienceBEAT-a, Mateusz Kosiński