Sveže

Regijska enota NIJZ včeraj predstavila aktualne podatke o samomorih ter akcijo “Kilometri za življenje”

Regijska območna enota Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) iz Murske Sobote je včeraj pripravila tiskovno konferenco, na kateri so predstavili aktualne podatke o samomoru v naši regiji ter akcijo “Kilometri za življenje,” ki jo že peto leto organizirajo z namenom ozaveščanja o pomenu krepitve duševnega in telesnega zdravja.
Vsako leto 10. septembra obeležujemo svetovni dan preprečevanja samomora. Današnji svetovni dan preprečevanja samomora je letos že tretjič zapored potekal pod geslom “Ustvarjajmo upanje z dejanji.” Geslo je usmerjeno v povečanje zaupanja ter zavedanja vsakega izmed nas, da lahko tudi naša dejanja, ne glede na to, kako majhna ali velika so, pri nekom, ki se spopada s stisko, obudijo upanje in rešijo življenje.

Regijska območna enota NIJZ iz Murske Sobote je včeraj pripravila tiskovno konferenco, kjer sta Martin Ranfl in Anja Žurga predstavila aktualne podatke o samomoru v naši regiji ter akcijo “Kilometri za življenje.” Tiskovne konference so se udeležili tudi murskosoboški župan Damjan Anželj, Tomaž Trajbarič iz Policijske postaje Murska Sobota in direktorica Zdravilišča Radenci, Vesna Maučec.

Samomori so velik javnozdravstveni problem

Martin Ranfl je uvodoma izpostavil, da so samomori tako na območju Pomurja kakor tudi na območju celotne države velik javnozdravstveni problem. Izpostavil je, da se samomor lahko prepreči, a je to “tesno povezano z aktivnostmi za krepitev duševnega zdravja in z dostopno oskrbo ter storitvami za omenjeno področje.” Kot je slednji še dejal, če kljub vsemu do samomora vendarle pride, “pa poleg same izgube življenja nesrečnega posameznika dejanje žal prinaša tudi velike posledice za bližnje. Te osebe so velikokrat spregledane.”

“Trend samomorov je sicer v Pomurju kakor tudi po državi v upadanju, a se žal v minulih letih približujemo slovenskemu povprečju,” je dejala Anja Žurga. Ta je med drugim izpostavila, da sta v preteklem letu v Sloveniji umrli 402 osebi, od tega velika večina moških. “Na vsak samomor se zgodi približno 25 poskusov samomora, še več ljudi ima samomorilske misli,” je še izpostavila Žurga.

Kilometri za življenje

“Zdravje je skupek dejavnikov, kjer sta povezana telesno in duševno zdravje,” je Ranfl izpostavil v nadaljevanju ter se navezal na vsakoletno akcijo “Kilometri za življenje.” Omenjena se izvaja vsako leto in sicer z namenom krepitve duševnega zdravja, zmanjševanjem bremena samomora in hkrati promocijo kolesarjenja, kot oblike telesne dejavnosti, so izpostavili. Murskosoboški župan je ob tej priložnosti dejal, da se mestna občina redno pridružuje tovrstnim akcijam ter dodal, da “če lahko s preventivo rešimo že eno samo življenje, smo naredili veliko.”

V primeru duševne stiske se lahko posameznik obrne na svojega osebnega zdravnika ali pa na psihiatra, psihologa ali psihoterapevta, ki dela v najbližjem zdravstvenem domu, psihiatrični kliniki ali v zasebni oziroma koncesionarski praksi. Kontakt lahko posredujejo tudi na enem izmed spodaj navedenih telefonov za pomoč v duševni stiski. Kadar je duševna stiska zelo huda, se lahko posameznik obrne tudi na dežurno službo oz. pokliče na 112.