Sveže

Na filmski festival na Brač tudi film režiserja Árona Horvátha iz Lendave

V Supetru, na otoku Braču, se bo med 10. in 12. avgustom letos odvijal Brač Film Festival, ki je posvečen mladim režiserjem. Med njimi bo tudi slovenski režiser Áron Horváth, Lendavčan, ki bo v Supetar s seboj odnesel film Jogi in škatla.
“Letošnji program, ki bo najbolj vsebinski doslej, nadaljuje osrednji cilj festivala – predstavljanje mladih in obetavnih filmarjev. V organizacijo festivala so poleg študentov iz regije prvič vključeni tudi študenti iz drugih delov sveta – Velike Britanije, Francije in Libanona, pa vse do Kitajske,” so v napovedi festivala poudarili organizatorji.

Glavni program festivala bo potekal v letnem kinu, v katerem bodo prikazali tri evropske celovečerce.  Uvodni večer bo zaznamoval film Ministrstvo ljubezni hrvaškega režiserja Pava Marinkovića, naslednji večer bo na sporedu črnogorski celovečerec Igla pod pragom v režiji Ivana Marinovića, kot zadnjega pa bodo prikazali francoski film Dotik vode, ki je bil predstavljen na lanskem filmskem festivalu v Cannesu. Režirala ga je na Islandiji rojena Solveig Anspach.

Slovenijo bo zastopal Áron Horváth

V programu kratkih filmov, ki so ga zasnovali kot platformo za študente filmskih akademij, se bodo predstavili mladi režiserji iz iz Belgije, Danske, Estonije, Izraela, Norveške, Srbije in ZDA ter Slovenije. To bo zastopal Lendavčan Áron Horváth z 18-minutnim filmom Jogi in škatla, ki ga je letos predstavil tudi v Cannesu. Med avtorji kratkih filmov je tudi njegov hrvaški kolega Igor Šeregi, ki je letos s celovečercem ZG80 pobral nagrado občinstva na filmskem festivalu v Pulju.

Med predavatelji bo tudi znani hrvaški režiser Vinko Brešan. Udeležbo na festivalu je potrdilo več kot 60 mladih filmskih navdušencev.

Áron Horváth, leta 1991. leta rojen v Murski Soboti, je na Pedagoški fakulteti končal tri leta študija likovne pedagogike, nato pa se vpisal na AGRFT, smer filmska in televizijska režija. Šest let je bil član slovenske plavalne reprezentance. Rad gleda in študira film, saj si želi tudi on pripovedovati zgodbe,” je moč razbrati v opisu mladega režiserja iz Lendave, Árona Horvátha.

Film Jogi in škatla: Jogi in Davor se med vračanjem izgubljene pošiljke na pošti soočita z birokracijo, zato se odločita, da bosta pošiljko dostavila sama. Na poti do pravega naslova naletita na nekaj težav, vendar jih z nekaj sreče rešita. Huda glasba, dva modela in ena škatla. Filma Horváth ni le režiral, temveč je sodeloval tudi pri nastanku scenarija. Gre za študijski igrani film.