Ostalo

Arbitraža: V Slovenijo bi se zaenkrat preselilo 20 slovenskih državljanov. Razkrižje: Težave ima kar 35 ljudi

Tudi po arbitražni razsodbi se “vročina” na relaciji Ljubljana-Zagreb še ni polegla. Predvsem pa so zaskrbljeni domačini, Slovenci, ki so pristali na Hrvaškem. 20 slovenskih državljanov, ki imajo hišo v sosednji državi, bi svoje domove zamenjalo za druge – na slovenskem ozemlju. Še več je takih, ki si želijo korekcijo meje, da bi lahko živeli na našem, slovenskem ozemlju. V Razkrižju ima težave z neživljenjsko mejo kar 35 ljudi.
35 ljudi, kar je 10 družin, ima na Razkrižju še vedno težave z neživljenjsko in tudi nesmiselno začrtano mejo. Če so tam še pred kratkim menili, da se bodo težav končno rešili, se jih niso, saj je odločitev arbitražnega sodišča dokončna, dokončno pa so pokopani tudi vsi upi omenjenih 35 prebivalcev. Predstavljajte si, da imate hišo na hrvaškem ozemlju, do katere vodi le slovenska pot, ali pa družina, ki vrže košarkarsko žogo iz dvorišča v Sloveniji in ta pristane v košu na Hrvaškem. Omenjene družine so na pristojno upravni enoto že vložili prošnje za uveljavljanje pravic v Republiki Sloveniji.

Tam živeči ljudje si seveda želijo predvsem življenjske meje. Razkrižje z odločitvijo arbitražnega sodišča seveda ni izgubilo niti centimetra svojega ozemlja, a so ljudje imeli predvsem upanje, da bo meja rešena enkrat za vselej in to na normalen način. Denimo do ene izmed družin, vsaj uradno, ne more nujna medicinska pomoč iz Slovenije, iz Hrvaške pa tako ali tako ne, saj poti čez hrvaško ozemlje, ni.

Po zadnjih podatkih so upravne enote že opravile okrog 100 razgovorov, želje prebivalcev pa so zelo različne: Od nadomestnega zemljišča, do različnih dovoljenj in celo pravne pomoči. Konec avgusta, ko se rok izteče, bodo pristojni začeli z reševanjem vsakega problema posebej, hkrati pa bodo v parlament poslali t.i. intervencijski zakon, ki bo med drugim predvidel tudi dodatna finančna sredstva. Koliko denarja bo potrebnega, v tem trenutku še ni znano, je pa znano le, da bo ta šel iz tekoče rezerve, torej iz proračunov različnih ministrstev. Tam, kjer se bo potrebno uskladiti s Hrvati, bo verjetno postopek trajal dlje, saj ti arbitraže še kar ne priznavajo.