Ostalo

Murska Sobota: Slovesnost ob dnevu samostojnosti in enotnosti

Dan samostojnosti in enotnosti je državni praznik v Republiki Sloveniji, ki ga praznujemo vsako leto 26. decembra in je dela prost dan. V Murski Soboti so omenjeni prihajajoči praznik obeležili včeraj s slovesnostjo sredi mesta.
Dan samostojnosti in enotnosti je državni praznik v Republiki Sloveniji, ki ga praznujemo 26. decembra in je dela prost dan. Ta dan obeležuje razglasitev izidov plebiscita o samostojnosti 26. decembra 1990 (plebiscit je potekal 23. decembra 1990), na katerem je od 93,2 odstotkov udeleženih volivcev na vprašanje “Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država?” okoli 95 odstotkov odgovorilo pritrdilno (tj. 88,5 odstotka vseh volivcev), s čimer se je začela osamosvojitev Slovenije. Do septembra 2005 se je praznik imenoval le dan samostojnosti, a so ga s spremembo zakona o praznikih in dela prostih dnevih na pobudo takratne opozicijske stranke Socialni demokrati, dopolnili z in enotnosti, saj naj bi ta dan namreč Slovenci pokazali največjo mero enotnosti v svoji zgodovini.

Mestna občina Murska Sobota je skupaj z Območnim odborom Zveze veteranov vojne za Slovenijo Murska Sobota in Policijskim veteranskim društvom Sever za Pomurje pred obeležjem braniteljem slovenske samostojnosti včeraj priredila tradicionalno slovesnost pred dnevom samostojnosti in enotnosti. Prav včeraj je minilo 31 let od dneva, ko so se ljudje na plebiscitu odločili za samostojno državo. Plebiscit je bil izraz suverene volje slovenskega naroda oziroma ljudstva Slovenije o lastni usodi.

Pred enaintridesetimi leti smo Slovenci pokazali največjo mero enotnosti v svoji zgodovini, po samo šestih mesecih, takoj po tem, ko smo razglasili neodvisnost, pa so bili za naš skupni cilj v vojni za samostojnost enotni številni akterji – Teritorialna obramba, milica, politika in civilna družba.

Slavnostni govornik na slovesnosti je bil Damir Ivančić, direktor Policijske uprave Murska Sobota, ki je poudaril, da “smo vsi skupaj v tistih časih znali in zmogli preseči tudi razlike, zato velja poudariti, da brez enotnosti ne bi bilo samostojnosti, zato mora biti ta dan, dan plebiscita, dan veselja in dan ponosa.« Povedal je, da moramo biti ponosni na svoj dom, domovino in na svoje korenine. »Ohranjanje našega skupnega spomina na temeljne osamosvojitvene dogodke ne smemo prepustiti naključju, temveč ga moramo vedno znova in znova načrtno obujati. Dolžnost vseh nas je, da vsebino o preteklosti prenašamo na mlajše rodove, saj iz preteklih izkušenj gradimo prihodnost celotne družbe.”

V kulturnem programu je sodelovala Julija Fajhtinger – Julie.

Damir Ivančić