Ostalo

Murska Sobota: Slabih 210 tisočakov za decembrske programe

V Murski Soboti se bo v prazničnem decembru zvrstilo več kot trideset dogodkov, ki jih v sodelovanju z Mestno občino Murska Sobota pripravlja Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota ter druge ustanove in organizacije v mestu. Na včerajšnji novinarski konferenci v Hranilnici prekmurskih dobrot v Murski Soboti sta župan Mestne občine Murska Sobota Damjan Anželj in direktorica Zavoda za kulturo, turizem in šport mag. Brigita Perhavec predstavila program “Praznični december v Soboti.”
Mesto Murska Sobota bo v letošnjem prazničnem decembru okrašeno s 5.500 metri svetlobnih vrvi s skoraj 65.000 lučkami, mestni park in Trg zmage pa z več kot stotimi lampijoni, ki so jih izdelali mladi v okviru delavnic v Mladinsko informativnem in kulturnem klubu Murska Sobota ter dijaki in učenci osnovnih ter srednjih šol. Na Slovenski ulici bodo še svetlobne iskrice in unikatni svetlobni elementi različnih oblik. Praznična razsvetljava je v celoti sestavljena iz led svetil, kar pomeni, da je poraba elektrike sorazmerno nizka.

Praznične lučke bodo v Murski Soboti prižgali v torek, 5. decembra 2023, ob 17.00 uri, ko bodo na prireditvi v Drevoredu Martina Luthra tudi uradno odprli drsališče. Letos bo drsališče imelo večjo površino v primerjavi z lanskim. Poleg osrednjega dela na ploščadi v Drevoredu Martina Luthra bo speljana še dodatna krožna steza do spomenika zmage. Novost drsališča bodo avtomobilčki za uporabo na ledeni površini. Kot vsako leto bo omogočena izposoja drsalk.

Letos uvajajo simbolično vstopnino v višini 2 evra na dan, saj za postavitev večjega drsališča sredstva iz občinskega proračuna ne zadostujejo. “Le na takšen način lahko namreč zagotovimo kakovostno pripravljen drsalni park z bogatim spremljajočim programom. Ledena površina bo obiskovalcem na voljo do 28. januarja prihodnje leto. Drsališče bo obratovalo od ponedeljka do četrtka in v nedeljo od 10.00 do 20.00, ob petkih, sobotah, za praznike in dela proste dneve pa od 10.00 do 22.00,” so sporočili iz Murske Sobote.

Ob drsališču bo oder, na katerem se bo v decembru zvrstil animacijski in glasbeni program. Postavljene bodo hiške z gostinsko ponudbo. V četrtek in petek, 21. in 22. decembra 2023 bo potekal božični sejem, od 15.00 do 20.00. Predstavili se bodo rokodelci in drugi ponudniki. Prijavnico za najem hišk ali stojnic ponudniki najdejo na spletni strani www.zkts-ms.si, in sicer pod zavihkom turizem.

Med božičnim sejmom bodo otroci lahko na Trgu zmage prisluhnili pravljicam. Pripovedovanje pravljic organizira Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota. Letošnja novost je tudi Božičkov nabiralnik, ki bo začel obratovati na dan otvoritve drsališča. Nabiralnik bo postavljen na Trgu zmage ob prazničnem igluju, v katerem bodo najmlajši ob pomoči škrata vsak dan v času od 5. do 12. decembra 2023, med 16.00 in 18.00 lahko oddali svoja pisma s svojimi željami Božičku.

V sredo, 6. decembra 2023 bo v Murski Soboti tradicionalno Mikloševo senje v organizaciji podjetja Komunala Murska Sobota. Za bogato ponudbo bodo poskrbeli številni kramarji, rokodelci, domači gostinci in glasbeniki. Najmlajše bo razveselil prihod Miklavža s spremstvom. Pestro bo tudi v Gledališču Park v Murski Soboti. Ob decembrskih sobotah, ob 10.00, so za otroke pripravili gledališki, lutkovni in filmski program. Zvrstili se bodo božični in novoletni koncerti ter zabavne predstave.

Praznični december bodo v Murski Soboti sklenili s silvestrovanjem na prostem na Trgu zmage. V nedeljo, 31. decembra 2023, ob 17.00 bo silvestrovanje za najmlajše, od 22.00 naprej pa velika zabava s skupino Plamen in DJ Harijem. Novo leto bo Murska Sobota pozdravila z ognjemetom, ki bo prijazen naravi. Najem drsališča bo znašal 166.286 evrov, izvedba programa “Praznični december v Soboti” bo znašala 20.800 evrov, silvestrovanje na prostem pa 22.500 evrov.