Ostalo

Marija Matjašec iz Velike Polane obrnila stoti list v življenju

Pa jo imamo, novo stoletnico v pokrajini ob Muri namreč. Vesela ter polna upanja in radosti se je že dlje časa veselila dneva, ko bo praznovala svoj okrogli 100. rojstni dan. Stoti list v življenju je tako obrnila Marija Matjašec, rojena 8.5.1923 v Veliki Polani, danes pa prebiva v Domu starejših v Rakičanu.
Čeprav je v minulih treh do šestih letih stoletnikov bilo precej manj kot leta poprej, predvsem zaradi vihre prve svetovne vojne, ko se je rojevalo bistveno manj otrok, je v naslednjih letih bilo moč pričakovati, da se bo število slednjih vnovič počasi zviševalo. In to se tudi dogaja. Slabih pet let po spopadih, ko je trpel domala celoten svet, natančneje 8.5.1923 in nekaj manj kot tri leta po združitvi Prekmurja z matico, se je v kmečki družini v Veliki Polani kot drugi otrok (skupno jih je bilo šest) rodila Marija Matjašec.

Že pri svojih rosnih 13 letih je morala prevzeti skrb za družino, saj je mati bila primorana oditi na delo v tujino. Pri osemnajstih letih, v času druge svetovne vojne, se je v tujino s trebuhom za kruhom podala tudi sama. Še danes s sorodniki rada obuja spomine na tiste čase. Pravi, da je bilo težko, a je težave vedno reševala z optimizmom. V zakonu sta se jima z možem rodila dva otroka. Starejši je umrl že kot dojenček, kot naslednji otrok pa se je rodila hči Angela, ki ji je podarila tri vnuke. Marija jih je seveda pomagala vzgajati in jim predajati svoje modre življenjske izkušnje. Te izkušnje sedaj predaja tudi petim pravnukom, katerih obisk jo venomer zelo razveseli.

Vse življenje je delala na kmetiji in skrbela za družino. Rada je zahajala v cerkev in pomagala drugim. Pravi, da je bilo njeno življenje marsikdaj težko. Zelo rada se pošali, da tudi pri stotih letih še vedno ni stara, ampak samo malo starejša in, da “ji naj bog da živeti do smrti.” Sedaj živi v domu za starejše Rakičan – trenutno v hotelu Diana, kjer so ji v petek, 12.5.2023 pripravili praznovanje. Veliko praznovanje s svojimi domačimi pa je doživela tudi na domu v Veliki Polani v soboto, 13.5.2023. Čestitat sta ji prišla tudi župan Občine Velika Polana, mag. Damijan Jaklin in Agica Kotnjek iz Društva upokojencev Velika Polana.