Ostalo

FOTO: Najboljši lendavski špricer se meša z vinom Željka Varge

Včerajšnji opoldan se je v prostorih Društva vinogradnikov in sadjarjev Lendava odvilo sedmo ocenjevanje špricerjev. Ocenjevalna komisija v sestavi Egon Krampač (predsednik), Ivan Ščernjavič, Boštjan Horvat, Jože Kleiderman, Alen Felšő, Borut Smej in Leon Novak so najboljšo oceno letos namenili špricerju, ki se meša z vinom Željka Varge iz Lendavskih Goric.
Špricerje iz 13 vzorcev vin je včeraj ocenjevalna komisija ocenila v društvenih prostorih društva Vinogradnikov in sadjarjev Lendava. Prisotni so z društvenim ocenjevanjem špricerjev pričeli ob dvanajsti uri, v obzir pa so vzeli vonj, okus in izgled posameznega špricerja. Ocenjevanje je dobro uro, ocenjevalna komisija pa je špricerje ocenjevala s številkami od 1 do 5, pri čemer je posamezna ocena lahko bila tudi decimalna (torej na primer 1,1, 2,1, 3,6 …).

Po slabi uri in pol ocenjevanja je postalo jasno, da se najboljši špricer pije z vinom vinogradnka Željka Varge iz Lendavskih Goric, drugo mesto je zasedel vinogradnik Marko Zelko iz Benice in tretje mesto vinogradnik Andrej Utroša iz Čentibe (Zatak). Končni rezultat ocenjevalna komisija dobi tako, da v zadnjem ocenjevalnem krogu posamezni ocenjevalec še enkrat oceni vse tri najbolje ocenjene špricerje naenkrat in tako določijo prvo, drugo in tretje mesto.

Letošnje leto je ocenjevalna komisija sicer ocenila manjše število vzorcev kot denimo lansko leto. Tako predsednik ocenjevalne komisije Egon Krampač kakor tudi predsednik društva Sebastijan Gjerkeš sta spomnila, da gre za letino, katero je prizadela toča, poleg tega pa sta pripomnila tudi, da so bili pogoji letošnje leto nekoliko bolj zaostreni, saj so že v vabilu zapisali, da bodo ocenjevali zgolj suha oz. relativno suha vina. Prav to bi lahko bil razlog, da so letos prejeli nekoliko manj vzorcev. Oba sta se med drugim strinjala še, da so člani komisije svoje delo opravili dobro, kot veleva pravilo, pa je lendavski špricer mešanica vina ter Radenske – Petanjskega vrelca in se ga toči v razmerju 1dcl/1dcl.