Ostalo

Ljutomer: V treh dneh kri darovalo kar 240 krvodajalcev

V prleški prestolnici Ljutomeru je potekala tradicionalna zimska tridnevna akcija darovanja krvi, ki je bila še nekoliko bolj posebna, saj jih je obiskala tudi sveže upokojena sekretarka RKS-OZ Ljutomer Maša Senčar Germšek. Med darovalci te življenjske tekočine je bilo tudi okoli 30 domačih gimnazijcev. V Prlekiji tako ni bojazni, da bi zmanjkalo prostovoljnih krvodajalcev.
Po končani uspešni akciji se Območno združenje Rdečega križa Ljutomer zahvaljuje vsem krvodajalkam in krvodajalcem, ki so se udeležili akcije v športni dvorani ŠIC Ljutomer. Na odvzem je po predhodni telefonski najavi transfuzijskemu oddelku UKC Maribor vse tri dni skupaj prišlo približno 240 krvodajalk in krvodajalcev, ki so torej darovali nad 100 litrov krvi. To je lepo število, kar potrjuje, da kljub splošni stagnaciji krvodajalstva, v Prlekiji ni bojazni, da bi zmanjkalo prostovoljnih krvodajalcev in te življenjsko pomembne tekočine.

“Na OZ RK Ljutomer smo veseli odziva vseh, še posebej pa tistih, ki so se opogumili in odločili prvič darovati svojo kri. Med njimi je približno 30 dijakinj in dijakov Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer (GFML). Zaposleni ter polnoletni dijakinje in dijaki GFML se namreč že tradicionalno udeležujejo zimske terenske krvodajalske akcije v Ljutomeru,” so dejali. Vsem krvodajalkam in krvodajalcem se zahvaljujejo tudi v imenu tistih, katerim s svojim dejanjem pomagate.

Skupaj s prostovoljkami in prostovoljci ter strokovnimi delavci Oddelka za transfuzijo UKC Maribor se prav tako zahvaljujejo za pomoč, podporo in izvedbo terenske krvodajalske akcije v Ljutomeru vsem udeležencem so tako prispevali k zagotavljanju zadostnih količin te najdragocenejše življenjske tekočine. Želijo si, da bi tudi v bodoče ohranili sodelovanje.

Letošnja zimska krvodajalska akcija je bila še nekoliko bolj posebna, saj jih je obiskala sveže upokojena sekretarka RKS-OZ Ljutomer Maša Senčar Germšek. Ob tej priložnosti in v družbi predsednice RKS-OZ Ljutomer Silve Duh, zaposlenih in prostovoljk RKS-OZ Ljutomer ter strokovnih delavcev oddelka za transfuzijo UKC Maribor se ji je za dolgoletno odlično sodelovanje in prispevek k promociji krvodajalstva zahvalila predstojnica Centra za transfuzijo, UKC Maribor, dr. Erika Kavaš.

Center za transfuzijsko medicino UKC Maribor s krvjo pokriva tri bolnišnice, in sicer UKC Maribor, ter splošni bolnišnici v Rakičanu in na Ptuju. Kri se zbira stacionarno ter dinamično, kamor spadajo tudi takšne “mobilne” akcije. Gre za planirane akcije, tedensko pa zadnjih deset let morajo zbrati najmanj 400 enot krvi. Takšna je bila namreč poraba v omenjenih treh bolnišnicah.