Sveže

Lendavski Varis: Naročil skorajda preveč

Lendavsko podjetje Varis je lani poslovalo več kot uspešno, že letos pa imajo toliko naročil, da komajda dohajajo povpraševanju. Kot pravijo, bi letošnje leto lahko bilo celo rekordno, delajo pa celo v dveh izmenah.
Lendavski Varis ima trenutno podpisane pogodbe za dostavo kar 3800 gotovih kopalniških celic in kot pravijo pri lendavskem podjetju, takšnega navala naročil niso imeli še nikoli prej. V minulih letih so se številke gibale okrog 2600 kopalniških celic. Ker pa je povečan obseg naročil, se je spremenil tudi način dela. Sedaj poteka v dveh izmenah, iščejo pa tudi dodatne ljudi, predvsem zidarje, keramičarje in varilce. Seveda pa imajo s tem težave, saj so to deficitarni poklici in jih na trgu kadrov praktično ni.

V podjetju je trenutno zaposlenih 200 ljudi, plače pa so poskočile za tri odstotke in so višje od povprečja v gradbeništvu. Uvedli so tudi stimulacijo, lani pa so izplačali regres za letni dopust v višini tisoč evrov. Večino poslov je podjetje dobilo predvsem v Nemčiji, vodstvo podjetja pa sedaj išče poti, da bi prodrlo na druge celine. Kopalniške celice so trenutno namenjene predvsem hotelskim verigam. Nekaj so jih prodali v Rusijo, interes pa so izrazili tudi v Indoneziji. Vzorčni kopalnici sta že tam, a ker je razdalja prevelika, bodo tja najverjetneje prodajali znanje. Kopalniška celica je nemreč tja potovala kar mesec dni.

Podjetje bo v bližnji prihodnosti širilo svoje proizvodne zmogljivosti, del prostorov pa bodo namenili za predstavitve.