Ostalo

Lendavski dijaki že dober teden v Milanu

Lendavski dijaki so v okviru projekta Erasmus+, za tri tedne odpotovali v italijanski Milano. Na pot se je odpravilo šest strojnih tehnikov in dve ekonomistki, ki bodo v treh različnih podjetjih opravljali praktično usposabljanje z delom.

Lendavska Dvojezična srednja šola je namreč spomladi oddala vlogo za dveletni projekt Erasmus+, ki je evropski projekt in ki je namenjen izboljšanju spretnosti in zaposljivosti mladih ter posodobitvi izobraževanja, usposabljanja in mladinskega dela. V šolskem letu 2016/2017  bo torej sodelovalo 8 dijakov, v šolskem letu 2017/2018 pa bo projekt potekal v Budimpešti, sodelovalo pa bo 12 dijakov ter 5 učiteljev.

Prejeli nekaj več kot 47 tisočakov

Lendavska srednja šola se je na projekt z oddano vlogo prijavila leta 2015. Vloga je bila pregledana in točkovana. Lendavska srednja šola je od možnih 100 točk prejela odličnih 90 točk, kar je pomenilo, da bo za izvajanje projekta prejela dotacijo v višini nekaj več kot 47 tisoč evrov. S pomočjo sredstev so dijaki upravičeni do kritja stroškov poti, nastanitve, zavarovanja in prehrane.

Vsak dijak/-inja si z opravljanjem prakse v tujini pridobi evropski dokument Europass Mobility, kjer so natančno navedene naloge, ki jih je opravljal  in znanja, ki jih je pridobil. Dokument je dobro priporočilo pri iskanju dela in nadaljevanju študija.

Uspešno opravljeno praktično usposabljanje v tujini na podlagi potrdila delodajalca  šola prizna kot obvezno opravljeno praktično usposabljanje z delom  v skladu s predmetnikom programa Ekonomski tehnik in Strojni tehnik.

Sedemletni program razpolaga s proračunskimi sredstvi v višini 14,7 milijarde evrov, s katerimi želi EU več kot 5 milijonom Evropejcem omogočiti študij, usposabljanje, pridobivanje delovnih izkušenj ali opravljanje prostovoljnega dela v tujini.

V hostlu Cantalupo v Monzi so od koordinatork agencije prejeli osnovna navodila o lokacijah in logistiki. V začetku so obiskali delovna mesta, koordinatorje ter direktorja agencije Evolvo in se na kratko sprehodili po mestu. Uporabili so avtobus, vlak ter podzemno železnico, saj ta prevozna sredstva sicer uporabljajo vsak dan. Delovni dan poteka tako: Po tipičnem italijanskem “sladkem” zajtrku se dijaki odpravijo na delovna mesta na praktično usposabljanje. Od Monze do Milana (milijonskega mesta, drugega največjega v Italiji) traja vožnja v eno smer eno uro, za nekatere celo več.