Ostalo

Lendavčanu Branku Bratkoviču najvišje priznanje Zveze slovenskih častnikov

Člani Zveze slovenskih častnikov so se v teh dneh zbrali na redni letni skupščini, nagovoril pa jih je med drugimi tudi minister za obrambo Marjan Šarec. Na omenjeni skupščini so podelili tudi priznanja, med katerimi je najvišje priznanje Zveze slovenskih častnikov prejel Lendavčan, Branko Bratkovič.
Zveza slovenskih častnikov Slovenije je 27. marca 2023 v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu izvedla redno letno skupščino zveze. Na njej so sodelovali delegati iz organizacij Zveze slovenskih častnikov iz vse Slovenije. Kar se imen iz Pomurja tiče, so bili prisotni nekdanji predsednik Zveze slovenskih častnikov Alojz Šteiner, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenije Ladislav Lipič, predsednica Zveze društev General Maister Lučka Lazarev Šerbec in predsedniki ter podpredsedniki Območnega združenja slovenskih častnikov Gornja Radgona in Murska Sobota.

Na skupščini so je predsednik Zveze slovenskih častnikov generalmajor mag. Dobran Božič petim najzaslužnejšim posameznikom podelil Zlato plaketo Zveze slovenskih častnikov in priznanje za življensko delo v organizaciji častnikov. Najvišje priznanje Zveze slovenskih častnikov kipec generala Ivana Dolničarja in priznanje za izjemne dosežke je prejel Lendavčan Branko Bratkovič, sicer zelo aktiven član območnega združenja Zveze slovenskih častnikov Lendava ter Območnega združenja veteranov vojne za slovenijo – Lendava.

“Dobitnik je že davnega leta 1994 opravljal funkcijo predsednika Območnega združenja slovenskih častnikov Lendava, leto kasneje navezal stike z mednarodno organizacijo iz Marcalija na Madžarskem, organiziral streljanje v Čentibi, en mandat bil član predsedstva Zveze slovenskih častnikov, zdaj pa je že drugi mandat član odbora za mednarodno sodelovanje PZSČ zadolžen za Madžarsko,” je med drugim zapisano v obrazložitvi. Bratkovič ima sicer v svoji zbirki nagrad med drugim častni znak obrambe z lovorovim vencem III., II. in I. stopnje, ki mu ga je podelilo Ministrstvo za obrambo Republike Madžarske, od Zveze slovenskih častnikov pa je že leta 2003 prejel Zlato plaketo. Od leta 2010 opravlja delo sekretarja pri domačem združenju.

Zveza slovenskih častnikov povezuje pravne osebe, ki društveno delujejo na področju obrambe, zaščite in varnosti v Republiki Sloveniji. Sem sodijo občinska in območna združenja slovenskih častnikov ter društva in združenja, ki delujejo na interesnem področju in so ustanovljena za popularizacijo vojaškega in drugih obrambno-varnostnih poklicev na območju Republike Slovenije. Zveza deluje kot organizacija posebnega družbenega pomena na področju obrambe in zaščite in je prostovoljna, samostojna, stanovska, interesna in strokovna zveza društev, ki v svojih vrstah združuje vojaške častnike, podčastnike in vojake ter druge strokovnjake s področja obrambe, varnosti in zaščite.