Ostalo

Lenart: Legendarni Rendez-Vous bodo nastopili po 31-ih letih

Najbolj prodajana slovenska pop skupina vseh časov ter edina slovenska skupina, ki je bila popularna po vseh bivši državi, se bo 23. marca zbrala za nastop na snemanju Moč glasbe nas združuje v Športni dvorani Lenart. Izvedli bodo svoje največje uspešnice, ki so preživela desetletja ter bo to njihov edini nastop.
Rendez-Vous je bila slovenska pop glasbena skupina, delujoča v 80-ih letih 20. stoletja. Zasedbo je leta 1983 po prihodu iz tujine, kjer je igral s tujimi zasedbami, ustanovil Miro Čekeliš, pred tem član in ustanovitelj skupine Hazard, z namenom, da Slovenija dobi prvo kvalitetno in hkrati uspešno pop skupino. Miro je k sodelovanju povabil svojega dolgoletnega prijatelja, znanega hrvaškega skladatelja Đorđeta Novkovića, s katerim sta ustvarila pesem »Oh, ne Cherie«. Leta 1984 je skupina, ki so jo sestavljali pevec in kitarist Božidar Wolfand-Wolf, bobnar Miro Čekeliš, klaviaturist Goran Šarac in basist Željko Mevželj, nastopila na izboru za jugoslovansko pesem Evrovizije (Jugovizija) v Skopju, kjer so s pesmijo »Oh, ne Cherie« zasedli tretjo mesto (zmagala sta Vlado Kalember in Izolda Barudžija s pesmijo »Ćao, amore«). Kot gostja je na nastopih sodelovala Avstralka Elizabezh Reja (danes Lisa Dovel), ki je v Ljubljani študirala slovenščino. Največje uspešnice prvotne zasedbe in njihovega prvega albuma z naslovom Rendez-Vous iz leta 1984 so bile »Oh ne, Cherie«, »Prvi Rendez-Vous«, »Tako osamljen sem« in naslovna »Goodbye, Michelle«, ki je bila razglašena za hit poletja. Na prvem LP-ju (velika gramofonska plošča) je bila večina pesmi v srbohrvaškem jeziku, ker je projekt bil namenjen jugoslovanskemu trgu, dve pesmi pa sta bili v angleščini. Istočasno so pripravili tudi kaseto s slovenskimi izvedbami. Poleg Đorđeta Novkovića in Zrinka Tutića sta bila avtorja še Vladimir Kočiš-Zec, in Andrej Šifrer, aranžer in producent je bil Mato Došen. V tej zasedbi so izdali tudi tri male gramofonske plošče, eno od teh je v angleščini izdala švicarska založba Gold Records. Imeli so tudi pogodbo z znano založbo Ariola Music, vendar je projekt zaradi malenkost slabše angleške dikcije padel v vodo.

Leta 1984 sta Wolf in Elizabeth Reja zapustila skupino. Prvi pevec v planu je bil Ivan Hudnik, ki pa je že bil član skupine 12. nadstropje. Ker do tega sodelovanja ni prišlo, sta v skupini kot vokalista in kitarista istočasno začela sodelovati Branko Jovanović Vunjak-Brendi, s katerim so posneli pesmi »Ne laži mi« in »U stolici za ljuljanje« ter Miran Rudan. Kot klaviaturist in saksafonist se je pridružil Miki Šarac. Čekeliš je menil, da je Rudan bolj primeren za skupino, kar je s težkim srcem povedal Brendiju, ki je po odhodu ustanovil skupino Don Juan. Leta 1985 so izdali album z naslovno pesmijo »Debela dekl’ca«, ki je postala njihova največja uspešnica s številnimi poznejšimi predelavami. Poleg te je zelo velik uspeh doživela tudi pesem »Ostani moja, ne odhajaj«. Na tem albumu je tudi njihov edini duet »Neka nose hladne kiše«, ki je bil posnet s Heleno Blagne, katera jim je v studiu snemala tudi spremljevalne vokale. Pri pesmi »Debela dekl’ca« sta kot gosta sodelovala Martin Žvelc (harmonika) in Igor Ribič (danes Ribič Pepe), ki je dal glas besedi »dekl’ca«. Istega leta sta bili največji slovenski uspešnici »Debela dekl’ca« (Rendez-Vous) in »Mandarina« (Don Juan), skupina Rendez-Vous pa je dobila priznanje za prodajno najbolj uspešnega glasbenega izvajalca leta 1985. Leta 1986 sta skupino zapustila brata Šarac, pridružil pa se je Grega Forjanič (klaviature, kitara in spremljevalni vokal) in v tej zasedbi so posneli tretji album »Zelena je moja dolina«. Najbolj znane skladbe s tega albuma so poleg naslovne še »Vesela Francika«, »Mrtvo listje« in »Sve su žene glumice«. Producent teh dveh albumov je bil Vladimir Delač. Leta 1988 je skupina izdala zadnji, četrti album z naslovno pesmijo »Shopping in Graz«, na katerem so se še poleg naslovne skladbe nahajale še uspešne »Johnny, Johnny, še si živ«, »Srce si njemu dala«, »Šestnajst let« in »Pozabljen sem«. Producent tega albuma je bil Rajko Dujmić. Istega leta so se s pesmijo »Kondukter« predstavili na Zagrebfestu. Leta 1988 se je Miran Rudan pridružil skupini Pop Design, s čimer je zasedba Rendez-Vous razpadla.

Tudi zadnje tri albume so izdali po vzoru prvega in sicer veliko gramofonsko ploščo v srbohrvaškem, kaseto pa v slovenskem jeziku. To je verjetno tudi botrovalo k temu, da je bila skupina Rendez-Vous edina slovenska pop skupina, ki je bila popularna po vsej bivši državi ter nastopala v Makedoniji, Srbiji, Bosni in Hercegovini, Hrvaški … Kot edini slovenski glasbeniki so nastopili leta 1987 na stadionu Crvene zvezde v Beogradu. So najuspešnejša slovenska pop skupina vseh časov, saj so vse albume prodali v zlati ali platinasti nakladi.

Člani: Miro Čekeliš (1983-1988), Božidar Wolfand-Wolf (1983-1984), Goran Šarac (1983-1985), Željko Mavželj (1983-1988), Miran Rudan (1984-1988), Miki Šarac (1985), Branko Jovanović Vunjak Brendi (1984), Grega Forjanič (1986-1988), Elizabeth Reja (danes Lisa Dovel) (1984)

Oglasno sporočilo