Ostalo

Motoristi, policija od včeraj izvaja prvi del nacionalne preventivne akcije za večjo varnost motoristov

Čeprav se je z včerajšnjim slabim vremenom za kratek čas vrnila zima, pa je pomlad nepreklicno tu. Lepši dnevi na ceste privabljajo tudi motoriste, ki bodo vse do jeseni pogosti udeleženci v cestnem prometu. Od 18. do 31. marca 2019 namreč poteka prvi del nacionalne preventivne akcije za večjo varnost motoristov, policisti pa bodo v tem času poostreno nadzirali tako motoriste kot ostale voznike.
Policisti po vsej Sloveniji od včeraj poostreno nadzirajo voznike motornih koles in mopedov. V nadzorih ugotavljajo predvsem kršitve, povezane s hitrostjo, psihofizičnim stanjem voznikov, uporabo zaščitne čelade in tehnično brezhibnostjo vozil. Vsi so dejavniki, ki lahko bistveno pripomorejo k nastanku prometnih nesreč. Posledice v takšnih prometnih nesrečah pa se lahko končajo s hudimi telesnimi poškodbami ali smrtjo udeležencev.

Hkrati bodo policisti spodbujali tudi ostale udeležence v prometu k strpni in preudarni vožnji ter dodatni previdnosti na cesti. Motoristi so namreč zaradi ozke silhuete slabše vidni in se nam lahko v ogledalih hitro “izmuznejo,” hkrati pa so ena ranljivejših kategorij udeležencev, zato moramo biti ostali vozniki nanje še toliko bolj pozorni.

“Motoriste in mopediste opozarjamo, da morajo poskrbeti za svojo varnost. Uporabljati morajo zaščitno opremo in čelado, prilagoditi hitrost vožnje razmeram na cesti, oziroma upoštevati omejitev hitrosti. Poskrbeti morajo tudi za svojo vidnost. Nosijo naj svetla odsevna oblačila in imajo vedno prižgane luči. Ker je spomladi asfaltna površina hladna in ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik, vozišča so še polna udarnih jam in peska od zime, pa tudi sposobnost obvladovanja motorja v nekaj mesecih nekoliko upade, je priporočljivo pred daljšo vožnjo osvežiti spomin s krajšo kondicijsko vožnjo,” so zapisali pri policiji.

Prometne nesreče voznikov enoslednih motornih vozil se večinoma pripetijo v toplih mesecih oz. v času motoristične sezone med aprilom in oktobrom. V letu 2018 se je na slovenskih cestah pripetilo 941 prometnih nesreč z udeležbo voznikov enoslednih motornih vozil, to je 14 odstotkov manj kot v letu 2017. Od tega je bilo 18 smrtnih žrtev, 16 motoristov in 2 mopedista, kar je 38 odstotkov manj kot v letu poprej. Med huje telesno poškodovanimi se je delež zmanjšal za 13 odstotkov (z 204 na 177), število lažje telesno poškodovanih pa za 15 odstotkov (s 618 na 524). Najbolj izpostavljena starostna kategorija v preteklem letu so bili vozniki med 45 in 54 leti. V letu 2018 je po številu smrtnih žrtev predvsem izstopal mesec september, ko je bilo smrtnih žrtev 8 oz. kar 44 % vseh umrlih voznikov enoslednih motornih vozil v letu 2018.