Ostalo

KUD Lavina s podporo Občine Lendava letos ponovno prireja butični filmski festival Bograč kratkih filmov

Na grajskem dvorišču v Lendavi se bo med 5. in 7. avgustom odvijal butični filmski festival Bograč kratkih filmov. Kulturno umetniško društvo Lavina s podporo Občine Lendava vabi na tri večere jagodnega izbora kratkih filmov domače in mednarodne produkcije.
Po premierni ediciji leta 2020 se Bograč kratkih filmov v mesto vrača s svežnjem kratkometražnih filmov po izboru idejnega in programskega vodje festivala, lendavskega režiserja Árona Horvátha Botke. Lendavi, ki je nekoč kino že imela, umanjkajo kakovostne filmske vsebine in to vrzel organizatorji dogodka prepoznavajo kot priložnost, da lokalnemu prebivalstvu približajo odlične produkcije mlade generacije filmarjev iz Slovenije in drugod.

Tako so letos na programu, ki se vsak večer prične ob 21. uri, filmi Izhod v sili (r. Vladimir Tagić), Babičino seksualno življenje (r. Urška Djukić), Tempelj (r. Murat Ugurlu), Razglednice s konca sveta (r. Konstantinos Antonopoulos), Najtoplejši dnevi poletja (r. Maša Šarović), Nevihta (r. Anton Martin Emeršič), Vagabond (r. Dominik Enzi), Zbiratelji (r. Mia Martinović) in zadnja dva kratka filma Árona Horvátha Sčasoma ter Delčki. Program projekcij bodo obogatili pogovori z ustvarjalci videnih filmov, letos bodo Lendavo obiskali turški režiser Murat Ugurlu, ki je filmsko režijo doštudiral na priznani poljski filmski šoli v Lodžu, avstrijski režiser Dominik Enzi, ki trenutno ustvarja na Dunaju ter ustvarjalci slovenskega filma Nevihta, ki je nastal pod okriljem produkcijske hiše Temporama. Festivalski program in druge informacije objavljajo na Facebook strani facebook.com/bograckratkihfilmov.

Program projekcij bodo obogatili pogovori z ustvarjalci videnih filmov, letos bodo Lendavo obiskali turški režiser Murat Ugurlu, ki je filmsko režijo doštudiral na priznani poljski filmski šoli v Lodžu, avstrijski režiser Dominik Enzi, ki trenutno ustvarja na Dunaju ter ustvarjalci slovenskega filma Nevihta, ki je nastal pod okriljem produkcijske hiše Temporama. Festivalski program in druge informacije objavljajo na Facebook strani facebook.com/bograckratkihfilmov.

Áron Horváth Botka (1991) je scenarist in režiser iz Lendave. S filmom Delčki (2020) je letos osvojil nagrado v kategoriji najboljša drama na dublinskem Festivalu neodvisnega filma, lani nagrado za najboljši kratki film na albanskem Balkan Film Food Festivalu, leta 2020 pa nagrado Vesna za najboljši kratki film, ki jo podeljuje strokovna žirija Festivala slovenskega filma. S svojimi kratkometražniki aktivno kroji programe slovenskih, evropskih in svetovnih filmskih festivalov (FeKK – mednarodni festival kratkega filma Ljubljana, mednarodni filmski festival Motovun, Palm Springs International Shortfest, Ars Independent Film Festival Katowice …), med bogato festivalsko kariero pa se je med drugimi uvrstil v tekmovalne programe festivalov, kjer se je potegoval za nagrade, ki pomenijo kvalifikacijo za nominacijo za nagrado Oskar v kategoriji kratkih filmov. Trenutno je v postprodukciji triler Nadure, ki so ga v Lendavi posneli lani poleti, na ogled pa bo predvidoma v 2023.

Hkrati je Bograč kratkih filmov tudi priložnost, da sodelujoči v Horváthovih filmih vidijo izdelek, ki so ga pomagali soustvariti. Veliko njegovih filmov se namreč snema v Lendavi in okolici, Lendavčanke in Lendavčani pa vsakič radi priskočijo na pomoč ter kot lokacijo snemanja ponudijo svoja stanovanja in druge površine, posodijo avtomobile, pohištvo ali celo zaigrajo oziroma statirajo v filmu.