Ostalo

Jožef Horvat: “Za ukinitev davčnih blagajn za tiste, ki imajo manj kot 50 tisoč evrov prometa”

Pomurski poslanec, podpredsednik NSi in predsednik parlamentarnega odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat je bil gost tokratnega pogovora ob kavi na glavnem tajništvu NSi. Pogovor s Horvatom si lahko ogledate v priloženem videoposnetku.

Jožef Horvat je o mandatu 2004 do 2008 dejal, da so bila tudi takrat pred politiko postavljena pomembna vprašanja in je bilo potrebno najti konkretne rešitve. »Danes se vlada oz. vladna koalicija ukvarja predvsem sama s sabo, predlagajo pa se samo kozmetični popravki zakonodaje. Konkretnih rešitev, ki bi jih vlada morala predlagati, žal ni, kar na primer kaže tudi primer drugega železniškega tira Divača-Koper. Vlada se tako še danes ne more odločiti, ali je to za Slovenijo pomemben infrastrukturni projekt, ali je sploh rentabilen in kako, če sploh, ga realizirati. Spomnim pa se našega nekdanjega finančnega ministra dr. Andreja Bajuka, ki je prišel iz sveta, kjer se ni zapravljalo besed, ampak se je govorilo konkretno, predlagane rešitve pa so se tudi realizirale,« je o današnji situaciji v politiki dejal Horvat.

V zvezi z interpelacijo Karla Erjavca, ki bo na dnevnem redu parlamenta naslednji teden, pa je podpredsednik NSi dejal: »Interpelacija proti ministru Karlu Erjavcu je upravičena in temelji na njegovi nesposobnosti vodenja slovenske zunanje politike. Minister na primer ne spoštuje Deklaracije o zunanji politiki RS, ki je temeljni dokument, ki ga je lani sprejel slovenski parlament in daje zunanjemu ministrstvu usmeritve v zvezi z našo zunanjo politiko. A minister se te deklaracije ne drži in deluje mimo nje. Prav tako smo bili priča kar nekaj njegovim spodrsljajem v zvezi z arbitražo in obžalujem, da je minister tu želel prehitro pokazati svoje mišice. Zato smo v NSi spisali interpelacijo in jo vložili v parlament.«

Predlog NSi: Gasilska društva, manjše kmetije, itd. ne potrebujejo davčnih blagajn

Vabljeni k ogledu posnetka pogovora, kjer je Jožef Horvat komentiral tudi odnose med strankami na politični desnici, naštel največje probleme slovenskega gospodarstva in predstavil predlog NSi, da se iz obvezne uporabe davčnih blagajn izvzame male davčne zavezance, ki imajo manj kot 50.000 evrov prometa na leto, kamor na primer spadajo gasilska društva, manjše kmetije, itd.