Ostalo

“Največja težava je slaba informiranost”

Že dva dni v javnosti v Lendavi dobesedno vre, zaradi migrantov, ki se prosto gibljejo po mestu in zaradi namestitvenega centra na Industrijski ulici. Težava je slaba informiranost s strani občine, pravijo občani, občina pa je verjetno slabo informirana s strani pristojnega ministrstva. Migranti se sicer zvečer v namestitveni center vrnejo brez težav.

“Nečloveško je ljudi zapirati med ograje” in “tile ljudje so nevarni in nasilni.” Tako zelo deljena so mnenja Lendavčank in Lendavčanov že vsaj dva dni, najbolj na priljubljenem spletnem socialnem omrežju Facebook, pa tudi v družbi. Od splošne zaskrbljenosti je situacija prešla najprej do jeze in za tem do upora, celo do peticije. Je naslednji vzvod slabo informirane družbe protest?

Na eni strani so to ljudje, ki so žrtve političnih igric največjih, a je ob tem na drugi strani jasno kot beli dan, da Evropa vseh pač ne bo mogla sprejeti in, da so med njimi tudi nevarni ljudje. Za tem pridejo še kulturne in verske razlike, o čemer pa so ljudje najmanj informirani, slabo luč na dobre, mečejo dejanja skupine slabih. Tukaj pa se zatakne.

Ljudje pa še vedno prihajajo in prihajajo. Na vidiku še vedno ni nobene konkretne rešitve, določene države in lokalne skupnosti so prepuščene same sebi, upor pa je, delno upravičeno, delno ne, vse pogostejši. Zaradi svoje geostrateške lokacije Slovenija “kasira” ogromno breme, upor pa je v največji meri odvisen prav od informacij, ki pa jih prebivalstvo nima. In tukaj se težava in upor šele začneta.

V Lendavi in v podobnih majhnih krajih v teh težkih gospodarskih časih sploh ni težko zamegliti razuma in dvigniti stopnje netolerantnosti. Mnogi v Lendavi multikulturnost zagovarjajo, a prav ti zadnje čase najdejo vse manj argumentov zanj. “Roko na srce, tudi številni prizori migrantov in beguncev, ki zavračajo pomoč države in humanitarnih organizacij, puščajo za sabo ‘opustošenje’, izkoriščajo otroke in onemogle starejše za ‘medijski spin’ pred kamerami, vse bolj odločno zahtevajo denarne in druge dobrine, ogrožajo in ponekod celo napadajo lokalno prebivalstvo, torej vse to ne deluje najbolje v smeri zmanjševanja napetosti,” je bilo moč prebrati na Facebooku.

Prav zaradi navedenega mnenja zgoraj je informiranost pomembna, predvsem s strani lokalne politike in vodstva, v Lendavi pa to že dolgo ne “šljaka.” Na žalost tudi lokalna politika ni zmožna osnovne medsebojne komunikacije in politične kulture. Roko na srce, v naši majhni občini zelo šepa obveščanje lokalnega prebivalstva torej relacija občina->prebivalstvo, a je slika ista najverjetneje tudi na lokaciji država->občina.

Prebivalstvo jezijo med drugim tudi številke in netransparentnost. Številke predvsem v smislu denarja, koliko se ga namenja za tujce, med tem, ko slovenski delavec s svojo plačo več ne preživi.

“Namestitveni in nastanitveni centri bi morali biti postavljeni vsaj v iskrenem soglasju z lokalno skupnostjo in v nepremičninah državne lastnine, saj je ogromno državnega premoženja še vedno nezasedenega,” se glasi en izmed komentarjev občana Lendave. Argumenti za in argumenti proti bodo vedno prisotni, a če bo informiranje ostalo na trenutni točki, izboljšanja situacije ni moč pričakovati.

“Na koncu si resnično želim in upam, da bomo kljub vsemu premogli toliko vsaj moralne in civilizacijske preudarnosti, da ne bo kje “počilo” (na katerikoli strani), saj bi bile posledice v tem primeru lahko zelo daljnosežne (poglejte številne primere v Franciji, Nemčiji in drugod). Bojim se, da bomo v tem primeru na koncu najkrajšo potegnili predvsem lokalni prebivalci v krajih s temi centri. Zato apeliram na vse deležnike, da s(m)o predvsem strpni in hkrati varnostno zavedni državljani.”

Pisanje ni mnenje uredništva ali urednika. Avtor besedila ne želi biti imenovan, a smo zaradi dobrega pristopa do problematike besedilo objavili.