Ostalo

Hrvaška danes na rdeči seznam, če greste čez mejo vas čaka karantena, dopustniki se lahko vrnete do konca tedna

Slovenija bo za vse, ki se bodo vrnili iz Hrvaške, uvedla karanteno, je za TV Slovenija povedal vladni govorec Jelko Kacin. Kaj to v praksi pomeni? Vse, ki boste od jutri naprej odšli na Hrvaško dopustovat, čaka ob vrnitvi 14-dnevna karantena. Medtem ko bodo tisti, ki trenutno dopustujejo na Hrvaškem, imeli na voljo vsaj do konca vikenda, da se brez karantene vrnejo domov.
Vlada se je včeraj na Brdu pri Kranju sestala s strokovnjaki, da je preučila ukrepe, kako omejiti vnos okužb z novim koronavirusom v državo.  “Dejstvo je, da se razmere na Hrvaškem dramatično slabšajo. Podatki o okuženih govorijo o tem, da so razmere resnično slabe in se bo Hrvaška sama uvrstila na rdeči seznam,” saj bo po vsej verjetnosti imela že danes več kot 40 okuženih z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev, je v izjavi za medije na Brdu pri Kranju povedal Jelko Kacin.

Današnji dopoldanski posvet vlade s strokovnjaki na Brdu pri Kranju je namreč potekal v senci “dramatičnega dogajanja na Hrvaškem“, saj se je tam število pozitivnih močno povečalo. “Hrvaška se bo sama uvrstila na rdeči seznam. Ali bo to danes ali jutri – govorim o številkah, ki jo bodo tja uvrstile, – je v tem trenutku manj pomembno,” je poudaril včeraj. Na Hrvaškem so v zadnjem dnevu okužbo z novim koronavirusom potrdili pri okoli 220 ljudeh, kažejo zadnji podatki. Če je 14-dnevna kumulativna incidenca okuženih na 100 tisoč prebivalcev višja od 40, je v državi zelo slabo epidemiološko stanje, državo pa se uvrsti na rdeči seznam z obvezno 14-dnevno karanteno ob prihodu. Izračuni kažejo, da je Hrvaška z današnjimi podatki o okuženih (220) to število že dosegla.

Vlada bo Hrvaško na rdeči seznam uvrstila na današnji popoldanski seji. “Kako bo reagirala Hrvaška, bomo še videli, vlada pa bo danes, na podlagi vseh teh razprav, ki smo jih imeli danes dopoldne, odločila o tem, kako naprej,” je dejal Kacin. Karantena bo začela veljati v petek ob polnoči.