Ostalo

Hotiza: V Mirišču končno prejeli tablice s hišnimi številkami

Nedoločena meja ni grenila življenja zgolj prebivalcem na Primorskem in še kje, temveč tudi ob Muri, na Hotizi, predvsem v nekoč imenovanem zaselku Brezovec – del ali od junija 2019 tudi uradno v Mirišču. Arbitražna razsodba je omenjeni prijetni zaselek jasno in glasno pripisala Sloveniji, zaselek je leta 2019 prejel tudi smerno in krajevno tablo, včeraj pa so prebivalci še prejeli tablice s hišnimi številkami.
Arbitražno sodišče je 29. junija 2017 v Haagu razglasilo končno razsodbo v arbitraži med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško in s tem določilo morsko in kopensko mejo med državama. Naselje Brezovec – del ali od poletja 2019 tudi uradno Mirišče je tako ostalo na slovenski strani meje. Krajani se sicer z imenom Brezovec – del nikoli niso strinjali in so že davno postavili svojo tablo, Mirišče. “Mi smo bili in smo Slovenci,” je bilo že pred arbitražno razsodbo jasnih kakih osem krajanov (nekoč jih je tam živelo vsaj 30), ki v omenjenem zaselku še vztrajajo. Nezaupljivi so bili in naveličani, ker so si politiki tam leta in leta zgolj in samo podajali kljuko.

Včeraj prejeli tablice s hišnimi številkami

“Župan Občine Lendava Janez Magyar je prebivalcem zaselka Mirišče v naselju Hotiza osebno predal nove tablice s hišnimi številkami. Po razsodbi arbitražnega sodišča je Občina Lendava že leta 2020 sprejela spremembo odloka, po katerem se je naselje Brezovec del priključilo naselju Hotiza ter vključilo v ulični sistem Hotiza. Po dolgotrajnih postopkih so tako prebivalci Mirišča danes prejeli tudi nove tablice s hišnimi številkami,” so sporočili iz Občine Lendava.

Geodetska uprava soglašala s priključitvijo Mirišča Hotizi poleti, leta 2020

Prebivalci Mirišča so se takrat strinjali, da se območje tega naselja priključi naselju Hotiza, po njihovem predlogu pa se to območje vključi v ulični sistem naselja Hotiza in se preimenuje v Mirišče. S tem namenom je bilo potrebno spremeniti tudi Odlok o imenovanju in preimenovanju ulic v mestu Lendava in imenovanju ulic v naseljih na območju Občine Lendava. Verodostojna potrdila o priključitvi naselja in glede preimenovanja ulice si je občinska uprava pridobila tekom postopkov.

FOTO: Občina Lendava