Ostalo

Hišne preiskave prejšnji teden in včeraj: Povod je bil odvoz digestata iz bioplinarne v Lendavi na Madžarsko

Po prejetih neuradnih informacijah o hišni preiskavi, ki se je minuli teden zgodila v objektu razvpite lendavske bioplinarne, smo se po odgovore obrnili na PU Murska Sobota, kjer pa zaradi varstva osebnih podatkov o konkretnih pravnih ali fizičnih osebah niso mogli govoriti, so pa hišno preiskavo v splošnem potrdili. V tej zvezi se je hišna preiskava včeraj opravila tudi na naslovu ene izmed fizičnih oseb v Satahovcih pri Murski Soboti.
Iz PU Murska Sobota so na naše povpraševanje o domnevni hišni preiskavi v objektu razvpite lendavske bioplinarne, ki se je zgodila minuli teden odgovorili, “da so kriminalisti in policisti PU Murska Sobota in PU Maribor v ponedeljek, 3.7.2023 na območju PU Murska Sobota izvedli operativne aktivnosti po odredbi Okrožnega sodišča v Murski Soboti glede kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete, za katera se storilec preganja po uradni dolžnosti.” To pa je sicer bilo tudi vse, kar smo s strani policije uspeli izvedeti. “Več informacij vam zaradi interesa nadaljnje preiskave ne moremo posredovati,” so zaključili.

Včeraj so kriminalisti in policisti PU Murska Sobota in PU Maribor opravili še hišno preiskavo v naselju Satahovci pri Murski Soboti. Tudi ta hišna preiskava je bila povezana z delovanjem lendavske bioplinarne, saj so policisti tokrat prečesali dom Primoža Sekolovnika, zastopnika omenjene bioplinarne. Hišno preiskavo na njegovem domu nam je Sekolovnik v včerajšnjem telefonskem pogovoru potrdil, potrdil pa je tudi hišno preiskavo, ki je minuli teden bila opravljena v prostorih bioplinarne v Lendavi. Med drugim je slednji zanikal, da bi naj šlo za hišne preiskave zaradi gospodarske kriminalitete, “prej za hišne preiskave zaradi okoljskih zadev,” je dejal.

“Pristojni mi očitajo, da smo na Madžarsko nezakonito vozili digestat iz bioplinarne. V obeh hišnih preiskavah so odnesli dokumentacijo v papirnati obliki, računalnike, mobilne telefonske aparate, … Vsa dovoljenja za prevoz digestata iz bioplinarne v Lendavi na Madžarsko smo dobili že leta 2020 in so veljavna še danes. Gre za paradoks. Najprej so vsi govorili da naj kar odvažamo, sedaj pa nas sprašujejo zakaj smo odvažali. Vem da gre za perečo temo, vem da je bioplinarna v Lendavi velika težava. Leta 2017, ko se je vse skupaj začelo, ni bilo enega vprašanja, enega kriminalista, … Mene pa se sedaj tukaj nateza. Najprej se je potrebno izjasniti, ali torej sploh želimo, da se bioplinarna izprazni? Če ne, je status quo tudi v redu, a vsekakor najmanj v redu prebivalcem Lendave in okolice. Še danes recimo ne vemo, kaj se je zgodilo s tistimi ventili. Postopki trajajo že mesece. Mene se javno linča, sam skrivati ne želim ničesar, počasi pa že razmišljam, da celotno zadevo pustim in vprašanje je, kdo jo bo naprej reševal in kdaj jo bo reševal,” pa nam je dejal Primož Sekolovnik.

Konec meseca julija 2020 smo pisali, da se bo digestat iz petih fermentorjev lahko odvažal na sosednjo Madžarsko, digestat v enem fermentorju, to je v fermentorju številka 2, pa je primeren zgolj za uničenje, saj je preobremenjen.