Ostalo

Gornja Radgona: Med urejanjem fotografske razstave znanemu fotografu neznanec izmaknil več tisočakov vreden fotoaparat

Ko je vodja izmene OKC Policijske uprave Murska Sobota Danilo Kavaš včeraj zgodaj zjutraj poročal o tem, kaj so vse v minulih 24 urah obravnavali pomurski policisti, je med drugim zapisal, da so med kaznivimi dejanji premoženjske kriminalitete obravnavali tudi tatvino fotoaparata. Slednjega je neznanec med urejanjem fotografske razstave v Gornji Radgoni izmaknil znanemu fotografu, Daniju Mauku iz Radencev.
Zgodilo se je predvčerajšnji dopoldan v Kulturnem domu Gornja Radgona, kjer so člani tamkajšnjega Foto kluba Proportio divina, na čelu s predsednikom Ivom Borkom, urejali oz. postavljali zadnjo letošnjo razstavo z naslovom “V zlatem rezu 2022,” katero bodo odprli danes, ob 18. uri in bo na ogled do 3. januarja 2023. In med tistimi, ki so urejali razstavo v galeriji omenjenega kulturnega doma je bil tudi en najbolj prepoznavnih pomurskih fotografov, ki je znan in uspešen po vsej Sloveniji in tudi tujini, Dani Mauko iz Radencev, ki zadnjega dne letošnjega novembra gotovo ne bo nikoli pozabil. Med postavljanjem fotografske razstave je namreč na mizici v preddverju pustil fotoaparat višjega kakovostnega razreda. Gre za fotoaparat vreden okrog 4.000 evrov, katerega mu je med delom nekdo izmaknil.

Ob tem, da je ostal brez pomembnega orodja za svoje delo, je Mauko še bolj prizadet, da sta izginili tudi pomnilniški kartici, s katerima je izginilo tudi kar nekaj pomembnih fotografij, ki jih je posnel v zadnjih dneh in jih še ni shranil na računalnik. “Sploh si ne morem predstavljati kaj takega. Še vedno sem šokiran, saj se okrog nas očitno dogaja marsikaj nepredvidljivega. Dokler smo delali v galeriji, pri steklenih in odprtih vratih, je nekdo vstopil v nekaj metrov oddaljeni prostor in tam pustil naše jakne in bunde, fotoaparata pa ne. Ko smo končali s postavitvijo razstave, so mimo prišli otroci iz vrtca, da bi si ogledali postavljene fotografije. Sam sem jih tukaj želel fotografirati, a sem žal ugotovil, da je aparat izginil. Kaj mi je drugo preostalo, kot da pokličem policijo in jim ponudim vse potrebne številke in kode, kar bi jim lahko pomagalo pri iskanju storilca,” žalostno razlaga Mauko.

Ob tem je Mauko na priljubljenem spletnem družbenem omrežju Facebook zapisal še: “Oseba, ki je v sredo dopoldan v Kulturnem domu v Gornji Radgoni, ko smo pripravljali fotografsko razstavo, ukradla fotoaparat Nikon D7200 z objektivom Nikkor 17-55, f/2.8, je bila posneta z varnostno video kamero. Prosim, da mi ukradeni fotoaparat vrne na moj naslov: Dani Mauko, Panonska c. 3 (pri pošti), 9252 Radenci.” Seveda za neznanim storilcem poizvedujejo tudi policisti in kriminalisti PP Gornja Radgona in PU Murska Sobota, ki se priporočajo tudi za pomoč morebitnih očividcev …