Ostalo

Vstopili smo v veseli december. Policisti bodo še pogosteje preverjali psihofizično stanje voznikov

Pred nami je mesec, ki ga že tradicionalno zaznamujejo številna praznovanja in zabave. Vendar pa ob prijetnem druženju s svojci in prijatelji ne pozabite, da alkohol ne sodi za volan. Policisti bodo tako ves mesec poostreno skrbeli za vašo varnost in preverjali psihofizično stanje voznikov na cestah.
Matjaž Leskovar iz Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi je opozoril, da je vožnja pod vplivom alkohola žal še vedno eden glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče: “Podatki so zaskrbljujoči. Vsako deseto prometno nesrečo povzroči pijan voznik in vsako tretjo s smrtnim izidom. Policisti bomo zato v decembru intenzivno izvajali nadzor prometa in preverjali psihofizično stanje voznikov.” Ob tem je pozval k odgovorni udeležbi v prometu: “Vozniki, bodite odgovorni, vozite trezni!”

Aktivnostim za zmanjšanje števila voženj pod vplivom alkohola se bo – tako kot vsako leto – priključila tudi policija. Da bi bile slovenske ceste varnejše za vse prometne udeležence, bodo policisti do 31. decembra 2022 po vsej državi preverjali, ali vozniki vozijo pod vplivom alkohola. Več pozornosti pa bomo v tem obdobju namenili tudi preverjanju prisotnosti drog pri voznikih.

Policisti bodo poostreno nadzirali tudi spoštovanje določb Zakona o omejevanju porabe alkohola, in sicer bomo preverjali, kje oz. v katerih gostinskih lokalih so vozniki, ki bodo kasneje kontrolirani v poostrenem nadzoru ali kot udeleženci hujših prometnih nesreč z višjo koncentracijo alkohola v izdihanem zraku, pred tem uživali alkoholne pijače. Poleg tega bomo kontrolirali tudi točenje alkohola mladoletnim osebam in alkoholiziranim posameznikom, predvsem v različnih lokalih.

“V sodelovanju z drugimi organizacijami si bomo na ta način prizadevali za še dodatno ozaveščanje o problematiki vožnje pod vplivom alkohola in drog, za zmanjšanje števila neodgovornih voznikov ter s tem tudi zmanjšanje števila prometnih nesreč, ki jih povzročijo taki udeleženci v prometu. Policisti si želimo, da bi se novoletnim voščilom in dobrim željam v tem času vsepovsod pridružila tudi opozorila v povezavi z uživanjem alkohola in udeležbo v prometu,” so zapisali pri Policiji.