Ostalo

Google vnovič na slovenskih ulicah: Na delu smo “ga” ujeli v Čentibi

Google Zemljevidi za območje Slovenije se bodo posodobili s posnetki, ki jih zajema Google Street view. Googlova vozila so se na pot po naši državi podala meseca marca, Googlov avtomobil pa smo pri fotografiranju ulic in naselij na območju Lendave včerajšnji dopoldan ujeli v Čentibi.
Google s v svojimi avtomobili že od marca fotografira Slovenijo, kot je to naredil deloma leta 2012, v večini leta 2013 in tudi leta 2019. Z novimi posnetki bo Google osvežil znano storitev Ulični pogled, bolje poznano kot Street view ki jo lahko najdemo v aplikacijah Google Maps oziroma Google zemljevidi. Točen datum, ko bomo nove posnetke lahko tudi videli v storitvi Ulični pogled, ni znan, a po nekaterih ocenah bo ta posodobljen prihodnje leto, natančneje, v prvi polovici leta 2024.

Uporabniki lahko zahvaljujoč Google Street View na svojih napravah obiščejo številna slovenska mesta, gradove in dvorce, pa tudi naravne znamenitosti. Street View, ki je v Sloveniji na voljo že 15 let, se redno posodablja, saj Google ugotavlja, da se infrastruktura nenehno razvija, mesta rastejo, ulice se spreminjajo.

Google spoštuje varovanje zasebnosti. Pred vsako objavo zbranih Street View posnetkov izvede obdelavo s posebno tehnologijo, s katero zamegli obraze oseb in registrske tablice, zato jih ni mogoče identificirati. Posnetki Street View vključujejo le javne nepremičnine in zasebna območja, za katera imajo izrecno dovoljenje za fotografiranje. Street View omogoča tudi naknadno odstranitev posnetkov, ki jih lahko uporabniki prijavijo s klikom na gumb “Prijavi težavo” v spodnjem desnem kotu katerega koli posnetka. Tam lahko zahtevajo zameglitev svoje hiše, avtomobila ali sebe ter označijo neprimerne ali občutljive posnetke.

“Na posnetkih Street View je vidno samo tisto, kar so naše kamere zabeležile takrat, ko šle mimo dane lokacije. Po snemanju traja še nekaj mesecev, da posnetke obdelamo. To pomeni, da je vsebina, ki jo vidite, lahko stara od nekaj mesecev do nekaj let. Na nekaterih lokacijah, kjer smo posnetke zbirali več let, si boste lahko prek funkcije Časovni stroj ogledali tudi, kako se posnetki spreminjajo,” so še sporočili iz Googla.