Ostalo

Gledališkega Sanjka za najbolj izvirno predstavo prejeli lendavski osnovnošolci

S slavnostno podelitvijo priznanj v Festivalni dvorani Pionirskega doma, se je v nedeljo, 9. aprila 2017, zaključil 15. otroški festival gledaliških sanj, na katerem je sodelovalo 52 gledaliških skupin. Gledališkega Sanjka za najbolj izvirno predstavo prejeli lendavski osnovnošolci.

Otroški festival gledaliških sanj, ki ga organizira Pionirski dom – Center za kulturo mladih, postaja iz leta v leto gledališko bogatejši, obsežnejši in jezikovno bolj raznolik. Za to gre vsekakor zahvala vsem dramskim skupinam in njihovim mentorjem, ki na svojih šolah vzpodbujajo in krepijo odrsko umetnost ter s tem prispevajo k splošni kulturni rasti mladostnikov. Festival tako tudi letos sledi svojemu vodilu, da številnim mladim omogoči zaživeti svoje sanje po igri in predstavitvi v soju reflektorjev in pred številnimi mladimi gledalci.

15. otroški festival gledaliških sanj je vsem ljubiteljem odrske umetnosti postregel s kopico novih, svežih in zanimivih gledaliških uprizoritev. Letos se je s svojimi kreativnimi umetniškimi stvaritvami predstavilo 52 različnih gledaliških skupin. Zmagovalci so prav vsi nastopajoči, saj je osnovni namen festivala mladostnikom omogočiti enkratno gledališko doživetje in občutenje pravega in pristnega gledališkega duha.

Strokovna žirija, ki so jo sestavljali Staša Bračič (predsednica žirije), dramaturginja, Rajko Stupar, dramski igralec, režiser in gledališki pedagog, ter Urša Strehar Benčina, gledališka pedagoginja, je podelila Sanjka za najboljšo predstavo prvih dveh triad, Sanjka za najboljšo predstavo zadnje triade, Sanjka za najboljšo kostumsko, scensko in glasbeno opremo ter Sanjka za najbolj izvirno predstavo.

Gledališkega Sanjka za najbolj izvirno predstavo je prejela predstava Pripravljeni, pozor, … LJUBEZEN, DOŠ I Lendava, Teater.smo, pod mentorstvom Doroteje Kukovec

Obrazložitev žirije: Vsako živo bitje ima pravico do življenja…in kako resnično ter brez moraliziranja je zazvenelo to lepo sporočilo. Otroci, vi ste tako zrelo, angažirano, artikulirano, predvsem pa igrivo uprizorili temo, ki je na prvi pogled polna pasti. Igrati samega sebe je težko. V vaši predstavi je pa odigrano z občutkom za lahkoto. Soočati se s težkimi čustvi je neprijetno, v vašem delu, pa zazveni zrelo in z zavedanjem časa. Govoriti o mami in odnosu z njo, bi lahko hitro postalo patetično, vi pa ste nam gledalcem omogočili refleksijo, ki jo ponujajo prave in velike gledališke uprizoritve. Vaša igrivost in odrska prisotnost sta nas navdihnila in oplemenitila. Uh, hvala vam!