Ostalo

FOTO: Žrtev vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov se je v Sv. Martinu na Muri poklonil tudi župan Magyar

V Sloveniji in Evropi smo včeraj obeležili evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, ki ga je leta 2009 določil Evropski parlament, od leta 2012 pa ga uradno zaznamujemo tudi v Sloveniji. Na ta dan se je v Svetem Martinu na Muri (Hrvaška) žrtvam poklonil tudi župan Občine Lendava, Janez Magyar.
Za vseevropski dan spomina na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov je bil izbran 23. avgust: na ta dan je bil podpisan pakt o nenapadanju in razdelitvi interesnih sfer med nacistično Nemčijo in komunistično Sovjetsko zvezo, verjetno najhujšima oblikama totalitarizma v zgodovini človeštva. Včerajšnji dopoldan so se tako v hrvaškem Svetem Martinu na Muri žrtvam skupaj poklonili župan Občine Lendava Janez Magyar, župan mesta Mursko Središče Dražen Srpak, župan Občine Vratišinec Mihael Grbavec, župan Občine Selnica Ervin Vičević ter predsednik Občinskega sveta Občine Sveti Martin na Muri Ivica Kutnjak.

“Od leta 2019 ta dan na pobudo mesta Mursko Središće in župana Dražena Srpaka obeležujemo skupaj s predstavniki okoliških občin, da bi skupno poslali jasno sporočilo – spomin na vse žrtve teh režimov skozi 20. stoletje, da se učimo iz napak iz preteklosti in da ne sprejemamo nobene oblike diktature v prihodnosti,” so sporočili iz občine Mursko Središče, župan Občine Lendava Janez Magyar pa je dejal, “da naj nas ta dan spodbuja k spoštovanju človekovih pravic, svobode izražanja in strpnosti ter k utrjevanju demokratičnih vrednot v naši skupnosti.”

Žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov so bili tako številni Pomurci kot tudi številni Međimurci.

FOTO: Občina Mursko Središće