Ostalo

FOTO: Člani HKD Pomurje in FD Prekmurje iz Lendave sodelovali na prireditvi v Dalmaciji

Člani Hrvaškega kulturnega društva Pomurje iz Lendave ter folklornega društva Prekmurje iz Lendave so v minulih dneh gostovali v hrvaški Dalmaciji, natančneje na festivalu Solinsko poletje, v okviru katerega se odvija gastronomska prireditev “Iz solinskega lonca – Kaj so jedli naši predniki?”
V okviru gastronomskega festivala Solinsko poletje, ki ga prirejajo v mestu Solin (gre za mesto, ki se nahaja severovzhodno od vsem dobro poznanega Splita), so se člani Hrvaškega kulturnega društva (HKD) Pomurje iz Lendave ter folklornega društva Prekmurje iz Lendave udeležili gastronomske prireditve “Iz solinskega lonca – Kaj so jedli naši predniki?” Festival in tudi omenjeno prireditev organizira Turistična zveza mesta Solin in društvo Solinjani ob podpori mesta Solin ter številnih drugih pokroviteljev in sponzorjev.

Gre za dogodek, ki je prejel nagrado “Simply the best 2014” za kreativnost pri razvoju turistične ponudbe, odvija pa se na prireditvenem prostoru prostoru pred “Gašpovim mlinom.” “Obiskovalci lahko uživajo v raznolikih jedeh, ki jih zanje pripravljajo društvo Solinjani ter restavracije in partnerji (gre za  jedi kot so vampi, manistra na pome, orzo s panceto, rižota z morskimi sadeži, številna domača peciva …) uživajo lahko tudi ob bogatem glasbenem programu, ki ga je obogatilo Hrvaško kulturno društvo Pomurje. Prireditev je edinstvena mešanica gastronomije in kulture na območju mlina iz 18. stoletja,” je za naš spletni medij zapisal predsednik HKD Pomurje, Đanino Kutnjak.

Hrvaško kulturno društvo Pomurje je na prireditvi sodelovalo v okviru projekta “Dan hrvaške kulture v Lendavi,” na prizorišču pa so se predstavili s prekmurskim pecivom in prekmurskimi suhimi mesninami. “Šlo je za tridnevno ekskurzijo članov in prijateljev HKD Pomurje, sodelovali so tudi člani Folklornega društva Prekmurje Lendava in KUD Žiškovec, na kateri smo obiskali mesti Kaštela ter Trogir in seveda Solin,” je še dejal Kutnjak.

“V vodenem izletu smo spoznali ostanke starodavne metropole Solona in kako je izgledalo življenje pred 2.000 leti, izvir reke Jadro, zgodovinsko središče Trogirja z znamenito katedralo, sedmimi gradovi, že omenjeni Gašpin mlin, kjer nas je sprejel solinski župan Dalibor Ninčević in nas pogostil s slavnostnim kosilom. Drugi del projekta bo potekal 14. oktobra. 2023 v Lendavi, ko je Svet Pomurske regije na ponovni obisk povabil Društvo Solinjanov in predstavnike mesta ter Turistične skupnosti Solin ter županjo Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban,” je zaključil sogovornik, predsednik HKD Pomurje, Đanino Kutnjak.

FOTO: HKD Pomurje