Sveže

FOTO: Zaključna prireditev projekta Könyvmoly (Knjižni molj)

Minulo sredo so bila podeljena priznanja in knjižne nagrade projekta Könyvmoly (Knjižni molj) za učence dvojezičnih osnovnih in srednjih šol. Sodelovale so Dvojezična osnovna šola Lendava, Dvojezična osnovna šola Genterovci in Dvojezična osnovna šola Prosenjakovci, prav tako pa so sodelovali dijaki Dvojezične srednje šole Lendava.
Knjižnica-Kulturni center Lendava je leta 2015 zagnala bralno tekmovanje z naslovom Könyvkomoly (Knjižni molj), katerega glavni cilj je vzpodbujanje branja madžarskih knjig. Letos se je tekmovanja udeležilo kar 114 osnovnošolcev (iz Lendave, Genterovcev in Prosenjakovcev) in 51 srednješolcev (Dvojezična srednja šola Lendava). Zaključna prireditev tekmovanja za osnovnošolce se je odvila v Gledališki in koncertni dvorani v Lendavi, za srednješolce pa v amfiteatralni učilnici (predavalnici) na Dvojezični srednji šoli v Lendavi.

Za sodelovanje na tekmovanju so bili udeleženci primorani prebrati eno madžarsko knjigo in podati pisno obnovo prebranega. Poleg priznanj so učenci in dijaki prejeli knjižno nagrado, kar je vsekakor še dodata motivacija mladim bralcem. Tekmovanje je bilo razdeljeno na nižjo in višjo stopnjo ter na kategorije dekleta in fantje. Dekleta so se pretežno odločala za branje romantičnih knjig primernih za njihovo starostno skupino, fantje pa so se raje odločali za akcijske ali fantazijske knjige.

Srednješolci so se lotili resnejših tem, ki so primerne za starostno skupino 14-18 let. Gre pretežno za teme ki so srednješolcem blizu in sicer kot so ljubezen, težave s partnerji, težave doma, spletno nadlegovanje, vrstniško nasilje, skratka vse, kar teži najstnike. Ena od tem je bila tudi, kako predelati žalovanje, prostitucijo, trgovanje z ljudmi, …

Osnovnošolcem so predavanje pripravila knjižničarke osrednje in splošne knjižnice Deáka Ferenca iz Zalaegerszega, kjer so med drugim predstavile tudi knjige sodobnih madžarskih avtorjev za osnovnošolce, srednješolci pa so prav tako doživeli predstavitev o izbranih knjigah madžarskih avtorjev.

FOTO: KKC Lendava