Ostalo

FOTO: Turnišče: Kri jih je darovalo 47

Med osmo in dvanajsto uro včeraj se je v občinski dvorani Občine Turnišče odvijala krvodajalska akcija, katere se je udeležilo 47 občanov. Krvodajalske akcije se je, kar je vzpodbudno, udeležilo tudi nekaj takih občanov, ki so to storili prvič. Stroka opaža, da se delež takšnih zaenkrat zvišuje, kar je vzpodbudno in kaže na dejstvo, da se ljudje zavedajo, kaj takšna dobrodelnost pomeni.
“V Sloveniji potrebujemo v povprečju okoli 300 do 350 krvodajalcev na dan, da bolnikom zagotovimo potrebno količino krvi. Krvodajalci so pomemben del zdravstvenega sistema, saj bolnikom omogočajo ustrezno zdravljenje s krvjo. Lahko se pohvalimo z dobro razvitim krvodajalstvom, dolgo in uspešno tradicijo, dobro zgrajenim sistemom krvodajalstva, zadostnim številom krvodajalcev in visoko pripravljenostjo ljudi za dajanje krvi,” venomer poudarjajo v Splošni bolnišnici Murska Sobota.

Krvodajalska akcija se je včerajšnji dopoldan tako odvila tudi v prostorih Občine Turnišče, natančneje v tamkajšnji dvorani. Skorajda 19 litrov je bilo zbrane te pomembne življenjske tekočine, ki bo zagotovo komu, ki jo bo nujno potreboval, rešila življenje. “Kljub prilagoditvam letošnji situaciji koronavirusa se je krvodajalske akcije udeležilo 47 krvodajalcev. Med njimi je bilo kar nekaj novih udeležencev, ki so kri darovali prvič in krvodajalec, ki je kri danes daroval že 75 krat,” so sporočili iz Občine Turnišče.

Včerajšnjo krvodajalsko akcijo so organizirali Enota za transfuzijsko dejavnost Murska Sobota – UKC Maribor, Krajevni odbor Rdečega križa Turnišče in Območno združenje Rdečega križa Lendava. “Glede na poletni čas, čas dopustov in glede na majhnost občine in glede na dejstvo, da so tokrat odpadli občani občine Odranci, smo s tem številom zelo zadovoljni. Vsem se zelo zahvaljujemo, saj je v poletnem času to še posebno pomembno. Zakaj? Zaradi povečanega števila prometnih nesreč se namreč kri zelo hitro porablja – pa ne zgolj zaradi prometnih nesreč, temveč tudi zaradi drugih nezgod,” je dejala Natalija Gomzi Jablanovec iz lendavskega Rdečega križa.

Kri lahko daruje vsaka oseba med 18. in 65. letom starosti; ki tehta več kot 50 kg oz. je njen volumen krvi, izračunan na podlagi telesne višine in telesne mase, več kot 3500 ml; ki je dobrega zdravja in počutja; ki ima vrednosti hemoglobina 135 g/l (moški) in 125 g/l (ženske); moški lahko kri darujejo na vsake 3 mesece; ženske pa na vsake 4 mesece.