Sveže

FOTO: Sinagoga Lendava: Le moment dansa–The moment will dance: Dobrodelni koncert za žrtve poplav

V Lendavski sinagogi se je minuli ponedeljek odvilo tretje dejanje vizualno umetniško glasbenega krožnega sklopa z naslovom “Le Moment Dansa – The Moment Will Dance.” Gre za sodelovanje osmih skladateljev, dveh vizualnih umetnikov, štirih glasbenih poustvarjalcev in enega zvočnega inženirja, ki prihaja iz Lendave. Tokratni glasbeni krožni sklop je bil namenjen žrtvam minulih poplav.
Gre za vizualno-umetniško-filozofski glasbeni krožni sklop. Skladatelji in skladateljice Milica Vujadinović iz Črne gore, Tom Varl, Samo Vidic, Klara Mlakar in Luka Krof iz Slovenije, Soyeon Park iz Južne Koreje, Shiri Riseman iz Izraela ter Federica Lo Pinto iz Italije so napisali skladbe, ki so novitete in so nastale na podlagi istoimenske slike Le moment Dansa nizozemskega slikarja Brama D’Honta (Bram D’Hont je umetnik nizozemskega rodu, trenutno s partnerico živita v Prosečki vasi, čez zimo pa običajno odpotujeta na Nizozemsko).

Slika je prvič bila razstavljena leta 1985 na Nizozemskem, sedaj pa je razstavljena na gradu Grad. Slika je sestavljena iz osmih barv in vsaka predstavlja filozofsko polje, ki odseva njegovo preteklost. Inspiracija za sliko je bila ženska, ki je imela črno piko v očesni šarenici. Ob njem sodeluje še umetnica britansko-madžarskega rodu Martha Kicsiny in oba sta ustvarila likovno instalacijo in videoprojekcijo. Skladbe so izvajali Valeria Kučan, Anja Kučan, Jovana Joka in Lan Meden. Tonski mojster je Andi Gal iz Lendave.

FOTO: Stanka Stanislava Dešnik