Ostalo

FOTO: Predstavili roman Ivana Koncuta Fantje z Glavne ulice

V čitalnici lendavske knjižnice je bil predstavljen naslednji roman Ivana Koncuta, Fantje z Glavne ulice. Avtor romana je upokojeni učitelj telesne vzgoje, nekdanji podžupan Občine Lendava, ki je pol leta med drugim tudi opravljal funkcijo župana. Koncut v knjigi piše o življenju v Lendavi v času njegovega otroštva in mladosti s poudarkom na Glavni ulici, kjer je živel.
Ivan Koncut, rojen leta 1954, upokojeni učitelj telesne vzgoje, je bil vse življenje pozoren na zgodbe in anekdote, ki so se pripovedovale ob različnih priložnostih, in po dveh romanih, Let v svobodo, 2019, in Štefanova dolga pot, 2022, se vrača v svet tudi svojega otroštva, in v zbirki kratkih zgodb, ki se sestavi v skorajda Bildungsroman, spremlja odraščanje skupine fantov z Glavne ulice (Lendava) vse do njihove zgodnje odraslosti.

Kot je dejal Koncut, je že takrat zelo veliko bral knjige ter se navduševal na literaturo, ga pa je ob kulturi zelo zanimal tudi šport. Športna pot ga je vodila naprej, a na branje seveda ni pozabil. Avtor v knjigi piše o dogajanju v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Gre za resnične dogodke, osebe niso izmišljene in so v tistih časih bile poznane in hkrati pomembne. Med drugim v knjigi piše tudi o svojih prijateljih, s katerimi je preživel ogromno trenutkov.

Koncut je sicer poln zgodb in anekdot. To dokazuje tudi dejstvo, da ustvarja že četrti roman. Anekdote so, kot je dejal, pripovedovali različni ljudje, sam pa si jih je dobro zapomnil. V zgodbi tokrat opisuje svoje otroštvo, takratne dogodke. Na Glavni ulici se je takrat veliko dogajalo. Takrat je Glavna ulica bila polna trgovin in lokalov, danes pa je vso dogajanje premaknjeno na obrobje. Z avtorjem se je pogovarjal urednik knjige Robert Titan Felix, odlomke iz knjige sta brala Jerica Trojak in Janja Magdič.

Knjigo je izdal Zavod za umetnost in kulturo Volosov hram, predstavitev pa sta organizirala Knjižnica-Kulturni center Lendava in lendavska območna izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti.

FOTO: Knjižnica Lendava