Ostalo

Karpalni kanal – Kje se dejansko skriva vzrok težave?

Karpalni kanal je ozek prehod na področju zapestja, kjer skozi zapestni prehod prehaja mediani živec skupaj s kitami upogibalk prstov. Ob utesnitvi, govorimo o utesnitvi medialnega živca, ki oživčuje prve tri prste in del prstanca ter male mišice na palčevi strani dlani. Pojavijo se občutki mravljinčenja in morda celo izguba moči. Stanje imenujemo sindrom karpalnega kanala ali zapestnega prehoda.
O temo zakaj se pojavi, ter kako ga učinkovito odpraviti smo se pogovarjali z Tejo Ličen, magistrico kineziologije, ki se v Ljubljani ukvarja z odpravo gibalnih težav aktivnih posameznikov. 

Pa začnimo z osnovnim vprašanjem…zakaj se karpalni prehod pojavi?

Pri odgovoru na to vprašanju moramo naš pogled iz zapestja, razširiti na našo roko in prsni koš. Ker se moramo zavedati, da posamezniki s sindromom karpalnega kanala niso “po naključju” bolj izpostavljeni tovrstnemu pojavu, oziroma se jim ta pripeti po naključju, ampak gre za serijo kompenzacij vzdolž roke, ki pripeljejo do utesnitve prehoda v zapestju. Tako da, v kolikor želimo odpraviti vzrok, zaradi katerega se utesnitev zapestnega karpalnega kanala pojavi, moramo pogledati kaj se dogaja okrog našega prsnega koša.

Kaj pa se dogaja okrog našega prsnega koša?

Predstavljate si …. da se naše telo neovirano giba, potrebuje za to dovolj gibljivosti v sklepu, kar lahko izmerimo z zadostno količino notranje in zunanje rotacije. Če pa to gibljivost zaradi takšnih ali drugačnih vzrokov izgubi, jo bo telo “umetno” ustvarilo na način, da bo zategnilo ali podaljšalo določene mišice, oziroma orientiralo sklepe ali kosti v določene nenaravne položaje. In tukaj lahko govorimo o kompresiji našega prsnega koša od spredaj in zadaj, zaradi česar naša rama izgubi svojo zravo mero gibljivosti, kar pa posledično vpliva na serijo kompenzacij (tj. rotacijo sklepov in kosti) vzdolž roke. In s časoma lahko to privede tudi do utesnitve karpalnega kanala.

In kako te kompenzacije učinkovito odpraviti?

Te kompenzacije najučinkoviteje odpravimo z rednim izvajanjem vaj v kombinaciji z dihanjem, ki prilagodimo značilnostim in telesnim omejitvam posameznika. Poudarek je definitivno na rednem izvajanju vaj, ker s tem dovajamo telesu, oziroma natančneje našemu živčnemu sistemu ugoden vir informacij, kar vpliva na bolj korenite spremembe v telesu, ter povrnitev večjega obsega giba v sklepu in naravnega načina gibanja, ter seveda odpravi simptomov težave.

Ali to pomeni, da pri utesnitvi operacija sploh ni potrebna?

Seveda ne, ker se nivo utesnitve in resnost simptomov razlikuje od posameznika do posameznika. Nekateri zagotovo potrebujejo operacijo, s čimer preprečimo pretirano izgubo moči in atrofijo mišic okrog našega palca, česar z rednim izvajanjem vaj ne bi uspeli doseči dovolj hitro. Kot sem že omenila, pri izvajanju vaj je potrebno biti konsistenten dovolj časa, da dosežemo neko konkretno spremembo. Kar pa ne pomeni, da ob pojavu sindroma karpalnega kanala posameznik ne obišče zdravnika, ali zanemari njegovo mnenje. V članku sem želela le poudariti dejstvo, da če vemo kam gledati, ter prepoznamo kje se skriva vzrok težave, ob prisotnosti manjših simptomov lahko težavo učinkovito naslovimo s pomočjo ustreznih vaj.

Oglasno sporočilo