Sveže

FOTO: Preddverje Gledališka in koncertne dvorane: 70 let Slovenske planinske poti

Slovenska planinska pot s Knafelčevo oznako številka 1 je najdaljša in najbolj priljubljena vezna pot v Sloveniji. Ob lanskoletni 70-letnici slovenske planinske poti je pot začela tudi priložnostna razstava, ki je od 6. maja 2024 na ogled tudi v avli lendavske gledališke in koncertne dvorane.
Ob 70. obletnici Slovenske planinske poti je v preddverju Gledališke in koncertne dvorane v Lendavi Planinsko društvo Lendava pripravilo posebno razstavo. Prehoditi znamenito Slovensko planinsko pot, ki se prične v Mariboru in poteka čez Pohorje, preko Kamniško-Savinjskih Alp, Karavank, Julijskih Alp ter se preko predalpskih hribovij spusti na Kras ter konča na Debelem rtiču, je zagotovo prav posebna dogodivščina. Pot je označena s splošno oznako planinskih poti v Sloveniji – s Knafelčevo markacijo in dodano številko 1, ter je najdaljša in najbolj priljubljena vezna pot v Sloveniji.

Zbrane je pozdravil predsednik Meddruštvenega odbora planinskih društev Pomurja in predsednik Planinskega društva Lendava Štefan Kozak, ki je izrazil veselje, da je razstava prvič prispela tudi v Prekmurje in Lendavo, kjer se prav tako ponašamo s številnimi pohodniškimi potmi, povezanih v Pomursko planinsko pot. Planinske poti so tiste, ki združujejo pohodnike v eno najbolj množičnih prostovoljnih organizacij Slovenije, ki ima zaradi svojih razvejanih dejavnosti tudi status humanitarne organizacije. Častivredno število več kot 60.000 članov združenih v skoraj 300 društev povezuje krovna organizacija Planinska zveza Slovenije, ki se ozira na bogato preteklost, ki sega v obdobje predpreteklega 19. stoletja.

FOTO: László Ligeti