Ostalo

FOTO: Po dobrih dveh letih se je na dvojki spet sestala literarna skupina Pobiralci rose

Minulo sredo zvečer se je na vsem dobro poznani “dvojki,” v prenovljenih prostorih ZKD Lendava po dveh letih vnovič sestala literarna skupina Pobiralci rose. V kovidnem času in med obnovo, ko so bili prostori nedostopni, so literati delovali na daljavo, sodelovali na različnih natečajih in uspeli celo pripraviti vsakoletni literarni zbornik, ki bo predstavljen 7. februarja, na predvečer slovenskega kulturnega praznika.
Literarna skupina Pobiralci rose je zelo aktivna, redno deluje od leta 2013, ko je izšel tudi prvi zbornik. Sprva so bila v njem objavljena besedila z literarnih večerov, ki so se dogajali enkrat mesečno, zdaj pa ima bolj sodobno zasnovo in zahvaljujoč likovnikom tudi zanimivejšo likovno opremo. Vsako leto se v omenjeno literarno skupino vključujejo novi člani, ki prinašajo nov literarni val in svoj literarni duh. Vsak izdan zbornik pa sicer odseva multikulturnost ljubiteljske ustvarjalnosti v pokrajini ob Muri.

Literati so se na srečanju dogovorili o programu dela v letu 2023, srečanja pa se je kot gost tokrat udeležil pisatelj Marjan Horvat iz Črenšovcev, ki je predstavil svojo novo knjigo ‘Dedi, pripoveduj o …’ Skupina šteje trenutno 18 članov, ki pišejo v slovenskem, madžarskem, hrvaškem, srbskem in romskem jeziku, nekateri pa tudi v prekmurskem narečju. Z željo, da bi pridobili nove sodelavce, vabijo vse, ki že literarno ustvarjajo, ki radi recitirajo ali deklamirajo, da se jim pridružijo.

Ljubiteljske literarne ustvarjalce, ki se srečujejo v prostorih ZKD Lendava torej povezuje veselje do ustvarjanja in druženja. V svoje vrste vsako leto vabijo nove ustvarjalce, dobrodošli pa so tudi vsi tisti, ki pisani besedi radi prisluhnejo. Zadošča klic na telefonsko številko 041 675 403 ali sporočilo na elektronski zkdlendava@gmail.com. Z literarnim ustvarjanjem člani v prostor vnašajo razmišljanje o medsebojnih odnosih, kritiko razmer, lepoto narave, veselje, žalost in hrepenenje, pa tudi željo po lepšem in boljšem življenju.

FOTO: Tomaž Galič