Sveže

FOTO: Opazili smo: Izpraznili društveni ribnik za potrebe praznjenja Bukovniškega jezera

Člani Ribiške družine Lendava so v minulih dveh dneh izpraznili nekoč mestni kopalni bazen danes društveni ribnik ter za tem iz slednjega iznesli večino vodnega živeža. V prihajajočih dneh bodo strugo posipali z apnom in za tem pričeli z vnovičnim polnjenjem.
Ribiška družina Lendava je minuli torek popoldan pričela s črpanjem vode iz društvenega ribnika, nekoč mestnega kopališkega bazena, katerega se bodo bolj spomnile starejše generacije občanov. Črpanje vode iz ribnika v bližnji potok črnec, od koder se sicer ta tudi polni, so izvajali s štirimi črpalkami in da so gladino vode znižali do te mere da je ta še omogočala izlov vodnega živeža, so potrebovali skorajda 36 ur. Izlov rib so tako člani Ribiške družine Lendava opravili z večjo ribiško mrežo, seveda pa niso polovili praktično vseh rib, saj je to skorajda nemogoče, a lahko bi rekli, da veliko večino vsekakor.

Ribe različnih vrst (približno 30 krapov, 2 ščuki, 15 klenov in 27 manjših rib različnih vrst – babuška, rdečeperka, …), skupno okrog 80 rib so preselili v za to namenjeni plastični transportni rezervoar, za tem pa je sledilo romanje na gramoznico ob spidvej progi v Petišovcih. Po tem, ko bo ribnik v Lendavi ustrezno napolnjen z vodo, pa bodo vanj preselili ribe iz Bukovniškega jezera, saj nameravajo slednje že zelo kmalu izprazniti. Kot smo že poročali, je nasip v slabem stanju in ob večjem deževju pušča, sanacije pa brez velikega znižanja gladine ne bo možno izvesti.

Kot so nam zatrdili pri Ribiški družini Lendava, bo po prvih informacijah gladino vode potrebno precej znižati, kar po neuradnih informacijah pomeni, da bi na suhem lahko bila velika večina dna. Povprečna globina jezera je okrog 3 metre, njegova največja globina pa doseže 8 metrov.