Sveže

VIDEO, FOTO: Pušča nasip Bukovniškega jezera, gladino vode že znižujejo

Včerajšnji dopoldan so pristojni bili obveščeni, da je začel popuščati nasip Bukovniškega jezera. Po ogledu nasipa so ugotovil, da je nasip v dolžini 15 do 20 metrov razmočen in pušča. Gladino vode so že spustili za okrog 40 centimetrov, predvidoma pa bodo gladino vode spustili za še enkrat toliko, s čimer zmanjšujejo pritisk vode na nasip, ki je že dlje časa potreben sanacije.
Včerajšnji dopoldan so pristojne službe bile obveščene o puščanju nasipa Bukovniškega jezera v Dobrovniku. S sanacijo je že včeraj pričelo vodnogospodarsko podjetje Pomgrad, nasip pa so obtežili z jumbo vrečami peska. Takšna rešitev je seveda zgolj začasna, kdaj pa se bo tudi dejansko pričela nujno potrebna sanacija nasipa, pa še ni znano, čeprav so projekti že pripravljeni.

“Zgodilo se ni nič drastičnega. Pregrada oz. nasip je bila zgrajena v 50. letih prejšnjega stoletja, v 60. oz. 70. letih pa je bil dograjen še vodni preliv. Tehnologija in materiali so v tistih časih bili pač takšni, da je zadeva več kot očitno dotrajana. Naše podjetje, ki je pristojno za vzdrževanje tega objekta, je opravilo sanacijo te pregrade leta 1998, okrog leta 2007 pa smo v pregrado, na najbolj kritičnih mestih zabijali zagatnice, da se prepreči prelivanje vode, ki stabilizira nasip. Na tem odseku se težave pojavljajo že dlje časa, velikokrat je mokro. Dejstvo je, da nasip ni varen in ni stabilen kot bi moral biti. To seveda ne pomeni, da se bo podrl, a smo ga dodatno obtežili na tem kritičnem mestu, gladino vode smo že znižali, da se pritisk na pregrado zmanjša. Delamo po navodilih Direkcije za vode, že dlje časa pa imamo pripravljene načrte sanacije tega jezera, a do realizacije še ni prišlo. Upam, da bo ta dogodek sanacijo pospešil in dobro za jezero in ljudi, ki živijo dolvodno, bi bilo dobro, da se to sanira. V kolikor se težava ne umiri, bomo gladino vode še dodatno znižali in še dodatno obtežili pregrado,” je dejal Andrej Biro iz vodnogospodarskega podjetja Pomgrad.

Primarna funkcija jezera je bila zadrževanje padavinskih voda, ko pride do intenzivnih padavin, da dolvodno v Dobrovniku potok ne poplavi in da se vodna gladina kljub padavinam ohranja na ustrezni ravni. Teorija jezera je, da se pred vsakim večjim napovedanim dežjem nekoliko spusti gladino jezera, da se ustvari kapaciteta za zadrževanje vode.