Ostalo

FOTO: Nekdanji mejni prehod Mursko Središće: Mejni objekti bodo, kot kaže, odstranjeni še letos

Po tem, ko je sosednja Hrvaška vstopila v Evropsko unijo, se je mejni nadzor izvajal le na mejnem prehodu Petišovci, mejni objekti v Murskem Središću pa so od takrat praktično mrtvi. Z vstopom Republike Hrvaške v Schengenski prostor so čez mejo postala vse glasnejša ugibanja, kdaj se bodo mejni objekti dejansko odstranili. Kot kaže, se bo to zgodilo še letos, med tem, ko objekt v Petišovcih zagotovo ostaja, saj se je tja (iz Dolge vasi) preselila Policijska postaja za izravnalne ukrepe Murska Sobota.
“Glede na to, da se od vstopa Hrvaške v Evropsko unijo leta 2013 mejna kontrola v Murskem Središću več ne izvaja in da se le-ta po vstopu Hrvaške v schengensko območje 1.1.2023 ne izvaja niti na slovenski strani, potrebe, da bi obstoječi mejni prehod še naprej spremljal podobo mesta, ni. Obstoječi objekti so stari 27 let in so potrebni obnove, torej bi jih bilo najprej potrebno peskati, barvati, … kar je vse prej kot poceni,” so sporočili iz Murskega Središća.

Leta 2021 je bilo mestu Mursko Središće preneseno lastništvo nekdanje športne dvorane, ki se nahaja vzporedno s trenutnim mejnim prehodom, dvorana pa vse do danes ni v uporabi. V Murskem Središću so prejeli sredstva za obnovo omenjene športne dvorane, moteči faktor pa so prav objekti mejnega prehoda. In prav to je bil največji faktor, da tamkajšnji župan Dražen Srpak, koliko je seveda v njegovi moči, pospeši umik objektov nekdanjega mejnega prehoda. V prvi fazi naj bi premestili oz. umaknili objekte, v drugi fazi, kar se bo zgodilo še letos, pa tudi nadstrešek.

Prav za potrebe umika objektov ter nadstreška se je včerajšnji popoldan odvil tudi sestanek pristojnih. Ti so med drugim dorekli, da spremembe prometnega režima ne bo, Hrvaško se bo še naprej lahko zapustilo po dveh pasovih, med tem, ko se bomo k sosedom še vedno lahko podali po enem pasu. Kot zaviralci prometa bodo ostali ločilni otoki. Nekdanji carinski terminal bo še naprej opravljal vlogo parkirišča ali za potrebe drugih vrst nadzora. V Murskem Središću so še napovedali, da v prihodnosti sledi rekonstrukcija mestnega jedra s semaforizacijo ter sanacija mostu.