Ostalo

FOTO: Minuli vikend minil v znamenju čistilnih akcij

Meseca aprila (22. april) praznujemo dan Zemlje, april pa je tudi tradicionalni mesec čistilnih akcij. Občani ste se tako tudi letos, 6. aprila udeležili vsakoletne čistilne akcije, ki se je tudi letos odvila na celotnem območju Občine Lendava, aktivni pa so bili tudi v Dobrovniku in na Kobilju.
Minulo soboto so se občani različnih pomurskih občin združili pri izvajanju čistilnih akcij, te pa so se odvile tudi na območju Lendave, Kobilja in Dobrovnika. na območju Lendave so se pod geslom “Ohranimo našo naravo čisto, ker druge nimamo” prostovoljci iz krajevnih skupnosti, društev in javnih zavodov zbrali na zbirnih mestih ob 9.00 uri zjutraj, kjer so prejeli vreče za odpadke, zaščitne rokavice ter se pred odhodom na teren dogovorili za območja čiščenj.

Za odvoz odpadkov je v kasnejših popoldanskih urah poskrbelo lendavsko komunalno podjetje Eko Park in kot nam je današnje jutro sporočil Dušan Zver iz omenjenega podjetja, je bilo minulo soboto tako zbranih okrog 3.200 kilogramov odpadkov (lansko leto jih je bilo zbranih bistveno manj, 1.820 kilogramov), na odvoz pa čaka še nekaj drugih kosovnih, gradbenih in kovinskih odpadkov.

Akcija je bila namenjena čiščenju naravnega okolja, okolici naselij, rekreacijskih površin, sprehajalnih poti in otroških igrišč, kjer so prostovoljci pobirali nepravilno odvržene odpadke, s čimer so aktivno skrbeli za čisto okolico. Poleg praktičnega dela čiščenja je bil poudarek tudi na ozaveščanju o pomenu varovanja okolja in odgovornega ravnanja z odpadki. 

Naša skupnost je pokazala, da z združenimi močmi lahko naredimo veliko in da je skrb za okolje resnično odgovornost vsakega posameznika. Hvaležni smo vsem prostovoljcem in organizatorjem, ki so omogočili, da smo skupaj naredili korak naprej k bolj čisti in zdravi okolici, v kateri živimo,” je ob zaključku čistilne akcije dejal župan Občine Lendava, Janez Magyar.

Občani sosednje Občine Dobrovnik so se, kot mi, na čistilno akcijo odpravili prav tako v soboto. Zbirna mesta so bila pri Lovskem domu v Dobrovniku, pri vaško-gasilskem domu v Strehovcih in pri vaško-gasilskem domu v Žitkovcih. Podobno so se s srcem in dobro noto odpravili čistit tudi v občini Kobilje, kjer so se dobili ob 8. uri pri Športno medgeneracijskem centru in pridno čistili okolico, vse do 14. ure popoldan, kjer jih je na cilju pričakala zaslužena jedača in pijača. Sodelovali so delavci Osnovne Šole Kobilje, kot tudi ostali prostovoljni vaščani.

“100 prostovoljcev je minulo soboto v občini Dobrovnik v naseljih Strehovci, Žitkovci in Dobrovnik izvedlo tradicionalno čistilno akcijo. Že dan prej, v petek, so učenci DOŠ Dobrovnik akcijo izvedli v Dobrovniku. Že sicer pa smo nabrali veliko različnih smeti in nas veseli, da je vsako leto manj smeti. Čeprav občino Dobrovnik obišče veliko turistov so tudi ti očitno vsako leto bolj ozaveščeni in se v obcestnih jarkih in v okolici Bukovniškega jezera najde vedno manj smeti. Za turistično sezono 2024 se vsi skupaj trudimo, da bi bila občina urejena in čista, zelena ter prijazna do občanov in prihajajočih turistov. Potrdilo zato je tudi dobljena plaketa PTZ za uspešno delo in 20 let Zavoda za okolje in turizem Dobrovnik,” pa je za naš spletni medij sporočil Marjan Kardinar, župan Občine Dobrovnik.