Ostalo

FOTO: Ministrica dr. Helena Jaklitsch s Slovenci v Porabju obeležila 30. obletnico Slovenije

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je minulo nedeljo preživela med Slovenci v Porabju. Najprej se je v Gornjem Seniku udeležila predstavitve knjige o župniku Janošu Küharju nato pa še praznovanja 30. obletnice samostojnosti Slovenije, ki jo je v vojaškem muzeju v Čepincih organiziralo najštevilčnejše slovensko društvo v Porabju, Društvo porabskih slovenskih upokojencev.
Predstavitev knjige o duhovniku Janošu Küharju, za slovensko Porabje z naslovom V imeni Očé avtorja Lojzeta Kozarja ml. je potekala v cerkvi v Gornjem Seniku. Avtor knjige je na kratko, vendar slikovito, predstavil delo in pomen Küharja za Slovence v Porabju, ministrica dr. Jaklitsch pa je v pozdravu izpostavila pomembno duhovno oporoko nekdanjega župnika Janoša, strnjeno v njegovih besedah “Slovenci smo bili, Slovenci smo in Slovenci naj tudi ostanemo,” ki jo je položil v srca svojih rojakov, namenjena pa je pravzaprav vsem Slovencem; doma, v zamejstvu in po svetu. V času delovanja Janoša Küharja slovenska beseda v Porabju ni bila nezaželena, bila je celo preganjana. Kühar se je raznarodovanju upiral na vse mogoče načine. Pustil je bogato zapuščino, ki vključuje tudi prevode svetopisemskih in drugih bogoslužnih besedil in pesmi, prevedenih iz madžarščine, knjižne slovenščine in drugih jezikov v domačo govorico svojih župljanov.

Ministrica dr. Jaklitsch se je udeležila tudi praznovanja 30. obletnice samostojne in neodvisne Slovenije, ki jo je pripravilo Društvo porabskih slovenskih penzionistov. Prireditve so se udeležili tudi župan Čepincev, predsednica Zveze Slovencem na Madžarskem, predsednik Državne slovenske samouprave ter zagovornica porabskih Slovencev v madžarskem parlamentu. Po sveti maši, ki sta jo v hvaležnost za 30 let samostojne slovenske države darovala generalni vikar murskosoboške škofije Lojze Kozar ml. ter župnik v Markovcih in Gornjih Petrovcih Dejan Horvat, je sledil prisrčen kulturni program.

Zbrane je nagovorila tudi ministrica dr. Jaklitsch ter poudarila, da moramo biti ponosni, da imamo svojo državo, četudi smo majhni po številu, smo po srčnosti, zvestobi svojemu jeziku, svoji tisočletni zgodovini in izjemni duhovni tradiciji velik narod, ki mu je pred tridesetimi leti uspelo uresničiti sen mnogih generacij, ko smo jasno, enotno in nedvoumno potrdili, da hočemo živeti v svoji državi. Slovencem na Madžarskem je na srce položila: “Čeprav nas loči državna meja, smo vendarle vsi skupaj del enega, skupnega narodnega telesa. Vsi skupaj smo en, slovenski narod. Brez vas, naši Slovenci, ki živite v Porabju, tudi naš narod ni popoln. Brez vas bi naši državi, državi vseh Slovencev – doma, v zamejstvu in po svetu – nekaj pomembnega manjkalo.” Ministrica je ob tej priložnosti tudi čestitala predsednici društva Marjani Fodor in Šandorju Bediču za prejem pomembnih odlikovanj, ki jih Madžarska podeljuje narodnim skupnostim za pomemben prispevek na področju ohranjanja jezika, kulture in narodne identitete.