Sveže

EPK 2025: Lendava tudi uradno dobila konkurenco

Lendava se že od leta 2016 pripravlja na kandidaturo za Evropsko prestolnico kulture 2025. V tej smeri pri nas potekajo tudi razni razvojni načrti in vizije. Lendava pa sicer (po novem) ni edina kandidatka, saj se bodo za naziv sedaj tudi uradno borili še v Ljubljani. Poleg Slovenije bo v tistem letu na vrsti še Nemčija.
V Mestni hiši v Lendavi je župan Anton Balažek 15. aprila leta 2016 predstavil novo razvojno vizijo Lendave, temelječo na kulturi kot najpomembnejšem razvojnem potencialu občine ter pripravam na kandidaturo za Evropsko prestolnico kulture 2025. Kandidaturo je takrat predstavil Mitja Čander, programski direktor zavoda Maribor EPK 2012, kasneje na zasedanju občinskega sveta Občine Lendava pa je bila pot v kandidaturo tudi podprta.

Čeprav smo že takrat vedeli, da se bo poleg Lendave za naziv boril tudi Koper, pa po dveh letih o Kopru in kandidaturi ni slišati prav veliko, informacij o zadevi pa ni mogoče najti niti na občinski spletni strani. Je pa v minulih dneh postalo jasno, da Lendava tudi uradno dobiva konkurenco. V boj za laskavi naziv se podaja tudi Ljubljana. Mestni svetniki v prestolnici so o tem odločali na seji mestnega sveta, ki se je odvijala 16. aprila.

Ljubljana sedaj tudi uradno, Nova Gorica kandidaturo najavila lani septembra

Ljubljanski mestni svetniki so tako na minuli seji soglasno sprejeli sklep, da Mestna občina Ljubljana (Mol) kandidira za evropsko prestolnico kulture leta 2025. To je prvi formalnopravni korak Mola na poti do končne odločitve o tem, katero slovensko mesto se bo čez sedem let ponašalo s tem prestižnim nazivom.

Nova Gorica in sosednja Gorica bosta skupaj kandidirali za evropsko prestolnico kulture leta 2025. Kandidaturo pripravljata tudi s pomočjo dobrih in slabih izkušenj Maribora. Osrednja nit kandidature bo Soča od izvira do izliva. V Novi Gorici so se sicer že ob najavi zavedali, da imajo v Sloveniji že tekmeca, to je Lendava, ki je vsaj trenutno bistveno bolje pripravljena na kandidaturo in je v ta namen že rezervirala tudi denarna sredstva.

O tem, katero mesto v Sloveniji bo leta 2025 nosilec tega naslova, pa bo odločila evropska komisija.