Ostalo

Alergiki, v minulih dneh vam je težave povzročala breza, sledi cvetenje trav

Lendavska merilna postaja že intenzivno zbira podatke o alergenih v zraku. Ta je v minulih dneh izmerila zelo visoke vrednosti cvetnega prahu breze, za tem pa bodo cvetele trave in ambrozija. Alergijski bolniki imajo tako ne malo težav.
Merilna postaja v Lendavi, ki izvaja merjenje cvetnega prahu in s tem predvsem alergikom pošilja koristne informacije, je že v začetku aprila izmerila zelo visoke vrednosti cvetnega prahu breze. Vrednosti so se gibale okrog 1500 pelodnih zrn na kubični meter zraka, kar je alergikom povzročalo ne malo težav. Merilna postaja se, spomnimo, nahaja na strehi stanovanjskega bloka na Trgu ljudske pravice, deluje od lanskega januarja, podatke pa zbira za širše območje Prekmurja.

Najvišja obremenitev je bila izmerjena 11. aprila, ki je lanskoletno po ocenah NLZOH (Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano) presegla za kar 20-krat. Obremenitve so takrat trajale podnevi in tudi ponoči, velik dejavnik pa je bil tudi veter, ki je cvetni prah še dodatno raznašal. Alergiki imajo tako težave s solzenjem oči, izcedkom iz nosu, težjim dihanjem in kašljem ter se počutijo slabše kot sicer. Ti si težave lahko lajšajo le z nosnimi pršili in antihistaminiki.

Cvetenje trav in ambrozije: Je območje Lendave med najbolj obremenjenimi v Evropi?

Cvetenje breze se je v teh dneh sicer že dokaj umirilo, sledi pa cvetenje trav in v sredini avgusta še cvetenje ambrozije, ki je visok alergik. Po nekaterih podatkih naj bi bilo prav območje Lendave med najbolj obremenjenimi regijami v Evropi, kar se tiče ambrozije.

Alergije na cvetni prah, do katerih najpogosteje prihaja v spomladanskem času, so posledica cvetnega prahu iz dreves, katerih oprašitve za začnejo že v mesecu januarju in trajajo do aprila, vendar se pri nekaterih drevesih cvetenje pojavi šele oziroma tudi v jesenskem času (odvisno od podnebja in geografskega območja). Drevesa, ki so največji povzročitelji alergij so hrast, oljka, brest, breza, jesen, javor, cipresa in oreh.